La Creu
L'Esquirol

Sant Julià de Cabrera
    A tocar del camí ral de Vic a Olot, a poca distància de la Cabreta.

Catàleg de béns a protegir POUM 2007, M18. Bé d'interès local.
    Virgínia Cepero González

Masia de planta rectangular, que consta de planta baixa i una planta pis. La coberta és de teula àrab, a dues vessants, i el carener paral·lel a la façana, que es troba orientada a migdia.
    Les obertures són de disposició irregular, majoritàriament de pedra treballada, amb alguns afegitons de totxo.
    La façana presenta dos portals rectangulars, un a cada banda del cos original. Sobre els portals, hi ha finestres amb ampit motllurat. Als dos extrems, s'hi adossen cossos annexos, que presenten portals d'arc rebaixat.
    A la façana de tramuntana hi ha portals tapiats i altres obertures, de factura contemporània.
    Els murs són de pedra lligada amb morter de calç, d'obra vista. Els sectors de llevant i ponent semblen més antics que la resta.

La història de la Creu va unida a la del mas Caselles, que es troba registrat en el fogatge de l'any 1553 de la parròquia i terme de Sant Julià de Cabrera.

PARÉS i GANYET, Q. (2001) La Despoblació rural i les masies del Collsacabra: seguit de divisió de la comarca en zones relació de cases de pagès i altres dades (2ª ed.). Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 264.