La Clota
Tavertet

Santa Cília
    Emplaçament
    A migdia de la roca dels Ferros i al sud-est de la balma de la Mesquita, sobre el camí del Noguer a Santa Cília. A uns 30 m per sota de la balma de la Mesquita.

41.98739
    2.38059
    448692
    4648562
    08280 - 143
    En estat ruïnós.
    Sí, IPA: 36559.
    08280A001000260000JA
    Virgínia Cepero González

Es tracta de les restes d’una balma-masia, sota la Roca del Migdia, de la que es conserven els vestigis dels seus murs de façana, dels murs divisoris de les estances interiors i d’un forn.

Era de grans dimensions i de planta rectangular.

Els murs són fets de pedres de mida mitjana, de procedència local, lligades amb morter de calç.

Al davant, hi ha una antiga bassa.

La primera referència històrica d’aquesta masoveria és un document de l’any 1347, corresponent a unes donacions (BORBONET,1999: 76).

BORBONET, A.; SANGLAS, J. (1999) Tavertet: el seu terme i els seus noms de lloc. Barcelona: Abadia de Montserrat, p.76.

GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (2010) Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (Tavertet).

PARÉS i GANYET, Q. (2001) La Despoblació rural i les masies del Collsacabra (2ª edició). Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 312-313, 316.