La Casavella
Santa Maria de Merlès

Sector central del terme municipal
    A 700 metres de la carretera C-154, punt quilomètric 37'050.

Jordi Compte i Marta Homs

La Casavella està situada en un punt elevat dins la vall de la riera de Merlès, pocs metres al sud del torrent de la font del Pau i a l'oest de la gravera.
    Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes i diverses estructures adossades al voltant. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra parcialment arrebossats, amb carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
    La façana principal, orientada al sud, presenta, a nivell de planta baixa, un portal emmarcat amb brancals de pedra bisellada i llinda de fusta, una porta reformada i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra bisellada. Al primer pis hi ha una finestra emmarcada amb pedra bisellada i ampit motllurat, i una de reformada. A les golfes hi ha dues finestres reformades.
    La façana est té un cobert adossat bastit amb murs i pilars d'obra vista. Dins del cobert, en la façana del volum principal s'observen únicament dues obertures tapiades, emmarcades amb pedra bisellada, a nivell de primer pis.
    A la façana nord hi ha dues finestres emmarcades amb monòlits de pedra treballada a la planta baixa, tres finestres al primer pis, una de les quals emmarcada amb maó i na altra amb pedra bisellada i ampit de pedra, i una finestra reformada a les golfes.
    La façana oest té adossada a nivell de planta baixa una estructura bastida amb murs de maçoneria de pedra. A la resta de la façana hi ha només una estructura d'obra que sobresurt al mig de la façana a nivell de primer pis.