La Carolina
Sant Martí de Tous

Pla de la Pineda. Al ord-est del nucli urbà.
    Crta. C-241, al km 4,9 hi ha un trencant a la dreta direcció Cal Queral i Cal Magí de Pati.

L'annex està enderrocat
    Núria Cabañas

La Carolina també és coneguda com a el Maset, situada a poca distància de l'antic molí del Masset. Es una masia aïllada del segle XIX situada al nord-est del nucli de Sant Martí de Tous, al disseminat de la Pineda. Es tracta d'un edifici de planta en forma "L" amb la coberta a doble vessant amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migdia. El parament dels murs es de pedra lligada amb argamassa i ciment. Consta de planta baixa, primer pis i golfes. A la façana principal s'hi obra la porta d'accés amb llinda de fusta i a cada lateral una finestra. Tant a nivell del primer pis com de les golfes s'hi obren dues finestres, totes elles amb barrots de ferro. A l'alçada entre el primer pis i la planta baixa es conserva un gnòmen d'un antic rellotge de sol. A la façana de llevant hi ha tres finestres, una per planta, situades aproximadament al centre de la façana. La façana nord s'obren diverses finestres, entre el primer pis i les golfes, de manera asimètrica. A la façana de ponent hi ha petites obertures, algunes encara conserven la llinda de fusta, emplaçades de forma desordenada. Aquesta façana, se li adossava un annex, del qual es conserva dempeus una porta d'accés i el mur de ponent. Davant aquest annex es conserva una piscina

Masia abandonada. També anomenada el Masset