Cal Comadís
Sant Martí de Tous

  Anoia
  Obaga del Pedró-Comadís. A l'oest del nucli urbà.
  Emplaçament
  Crta. C-241, abans del km 12 trencar a l'esquerra i seguir el camí fins arribar a un grup de cases.
  648

  Coordenades:

  41.55074
  1.45236
  370929
  4601054
  Número de fitxa
  08226 - 284
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVII-XIX
  Estat de conservació
  Dolent
  Enderrocada
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Difícil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08226A010000820000AY
  Autoria de la fitxa
  Núria Cabañas

  Cal Comadís o la Casa de l'Amo es troba situada al nord-oest del nucli de Sant Martí de Tous que actualment es troba en estat ruïnós. La façana principal, situada al nord, conserva el portal d'accés d'arc de mig punt adovellat amb un pou de planta circular al costat esquerra, espai tancat per un baluard actualment ple de vegetació. A la façana de ponent s'hi conserven cinc finestres, a l'alçada del que seria el primer pis i les golfes amb llinda de fusta. A la banda de ponent, s'hi annexiona un cos amb coberta a doble vessant amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a l'oest, on s'hi obren dos portals d'arc de mig punt, un d'ells amb maons col·locats a mode de sardinell i damunt de cada portal una finestra amb llinda de fusta. A l'interior d'aquest espai es conserva part un cup de vi amb cairons vidrats. El parament dels murs és de pedra lligada amb argamassa amb les cantonades reforçades amb pedres cantoneres ben escairades.

  Cal Comadís era la casa de l'amo i fou la primera en edificar-se de les quatre cases que formen el nucli de Comadís, situades a poca distància entre si. Sembla ser que els fills es van fer una casa per cadascú (Ca l'Isidre, Ca la Tecla i Cal Salvador) prop de la casa gran i de les terres que treballaven.

  AJUNTAMENT DE SANT MARTÍ DE TOUS. (2011): Esborrany del Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació.