La Cabana
Sant Mateu de Bages

Des de Castelltallat pista asfaltada cap a Prat Barrina, el Marquet i camí direcció est uns 1.500 m

XVII-XIX
    Recentment rehabilitada
    Catàleg de masies (núm. 65)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès o masoveria de dimensions mitjanes, emplaçada en un altiplà sobre la vall de la riera anomenada la Rasa. Es tracta d'una construcció de planta rectangular que té adossat a llevant un gran cos corresponent a antics coberts que actualment s'han rehabilitat per ampliar la vivenda. L'antic cos residencial consta de planta baixa més un pis. Originàriament la casa era més curta, i l'antic portal amb llinda i brancals de pedra (amb data de 1647) va quedar integrat dins la casa, després que aquesta s'allargués uns metres al nord. En aquesta façana ara podem veure-hi un portal més senzill, amb llinda de fusta, i dues finestres emmarcades amb pedra picada així com una més recent de maó. Els murs de la casa són de maçoneria, actualment a pedra vista, i les diverses finestres tenen una distribució irregular. Destaca a la façana de migdia la part baixa del mur feta amb opus spicatum. Més enllà de l'ampli cobert de llevant, acabat amb un porxo de construcció recent, es conserva un típic femer cobert amb volta de pedra, mentre que a ponent s'aixeca una pallissa, restaurada després de l'últim incendi. A l'interior de la casa es conserva la llar de foc original, amb el seu conjunt de taula i escons de fusta que tenen gravat l'any 1700.

Inscripció en una llinda del portal interior: 1647
    Informació oral facilitada per Pere Duocastella i Pilar Selves

Per la inscripció conservada sabem que l'any 1647 la casa ja existia, però no es pot descartar un origen anterior. Les restes constructives conservades, especialment el petit tram de mur en opus spicatum, podrien indicar un origen força més antic. En temps més recents era una masoveria de can Serra, de Claret de Cavallers. En els darrers anys la família Selves, de la casa propera del Marquet, eren els encarregat de menar les seves terres, mentre que la casa s'utilitzava com a segona residència. Entorn de l'any 2000 els Selves van comprar la casa i la van rehabilitar amb molt bon gust per poder-la destinar a allotjament rural.