Cal Macià
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Castelltallat
    Emplaçament
    Ctra. BV-3008. A Fonollosa pista asfaltada direcció N per Pocafarina, abans del Putxó camí N-W 200 m
    693

41.7811
    1.65188
    387969
    4626351
    08229 - 245
    En procés de rehabilitació que ha quedat interromput
    Catàleg de masies (núm. 114)
    08229A005000800000MR
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions mitjanes que està emplaçada a l'extrem d'un contrafort meridional de la serra de Castelltallat, prop de la masia de Bonvehí. És una construcció de planta quadrada que recentment s'ha eixamplat amb un gran porxo lateral al costat de ponent. Consta de planta baixa més dos pisos. L'obra sembla feta en una sola fase (probablement al segle XVIII o principis del XIX) i té una disposició força regular. La façana principal, encarada vers migdia, es distribueix en dos eixos d'obertures. La porta i les diverses finestres són emmarcades amb pedra picada, amb la particularitat que tenen algunes llindes o carreus de grans dimensions. L'obertura superior esquerra s'ha engrandit en les obres recents. Els murs són de maçoneria, actualment a pedra vista. A la part posterior té adossada una tina cilíndrica i un petit cobert. En la resta de façanes pràcticament no hi ha finestres, tot i que a ponent té una segona entrada que dóna accés directament al primer pis. Interiorment es distribueix en dues crugies que, a la planta baixa, tenen cobertura amb volta de pedra. La casa, que es troba en un procés de rehabilitació que ha quedat interromput, conserva força bé la tipologia i els volums originaris.

Per la seva tipologia constructiva és molt possible que es tracti d'una casa originària del segle XVIII o principis del XIX, de característiques semblants a les cases veïnes de cal Baló o el Putxó. Totes aquestes es trobaven en terres propietat de la masia propera de Bonvehí, d'origen medieval.

GRUP SOLUCIONS MANRESA (2009). Pla especial del Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable de Sant Mateu de Bages. Ajuntament de Sant Mateu de Bages (núm.114).