Cal Pau
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Castelltallat
    Ctra. BV-3008. Prop del Km. 13, al Raval cal Paisà, pista asfaltada direcció N cap a Borredà

Recentment rehabilitada
    Catàleg de masies (núm. 116)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions mitjanes que està emplaçada al raval de Borredà, vora la rasa de Barcardit, al sector sud del terme municipal de Sant Mateu de Bages i molt a prop del poble de Camps. És una construcció de planta rectangular amb coberts a banda i banda. Un al costat nord i parcialment a ponent, convertit actualment en terrassa, i un altre al sud. Consta de planta baixa més dos pisos. L'obra sembla feta en una sola fase (probablement al segle XVIII o principis del XIX) i té una disposició força regular. La façana principal, encarada vers llevant, es distribueix en dos eixos d'obertures. La porta i les finestres són emmarcades amb pedra picada i tenen les llindes de fusta. Els murs són de maçoneria, actualment a pedra vista. Uns metres a ponent de la casa es conserva un cobert.

Informació oral facilitada per Josep Vila Sererols, de cal Jepet.

Aquesta casa forma part del Raval de Borredà, que constava de set cases: cal Pau, cal Ti (actualment destruïda), cal Jepetó i cal Massana (aquestes en terme municipal de Sant Mateu de Bages), més cal Jepet, cal Bon Joan (actualment en ruïnes) i cal Jan Boixeda (aquestes en terme municipal de Fonollosa). Aquest raval es va formar al segle XIX en terres que pertanyien a la Casa Nova de Bacardit. Aquesta casa està situada a Camps, al costat de l'església, i en un principi era una masoveria de Bacardit de Llumars. Segons les inscripcions conservades en llindes, cal Massana és del 1839 i cal Jepet del 1850. Pel que fa a cal Pau, no en coneixem gaires notícies. Segons dades del cadastre, l'any de construcció és el 1860. Al llarg del segle XX ha tingut diversos propietaris. Els darrers han estat la família Planes.

GRUP SOLUCIONS MANRESA (2009). Pla especial del Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable de Sant Mateu de Bages. Ajuntament de Sant Mateu de Bages (núm.116).