La Burnaca
Lluçà

Escola "Gafarró", Santa Eulàlia de Puig-oriol, Lluçà

Escola "Gafarró"
    Escola Gafarró / Ajuntament de Lluçà

El gegantó "Burnaca" es troba a l'escola "Gafarró" al nucli urbà de Santa Eulàlia de Puig-oriol. La "Burnaca" representa una bruixa que va viure a Cal Burnac a Lluçà i és la protagonista de la llegenda "La Burnaca" (ja catalogada).
    Aquest gegantó és el resultat de la participació de molts veïns i veïnes del poble, en una acció promoguda des de l'AMPA de l'escola "Gafarró"; des de l'estructura de fusta i l'escultura del cap fins a la pintura i vestimenta han estat realitzats artesanalment per gent del poble. Aquest gegantó té una alçada de 2,80 metres; va vestida amb una faldilla negra amb pedaços de roba de colors, una camisa blanca i un xal negre. Al cap porta un mocador de farcell que li cobreix els cabells. Els seus braços són llargs i tous i porta uns guants verds.

Es va realitzar l'any 2012 i es va inaugurar per la Festa Major d'hivern d'aquell any. Des de llavors acompanya als gegants Guisla i Udalard per Festa Major de Santa Eulàlia de Puig-oriol i en diverses trobades geganteres pels pobles veïns. La fan ballar els nens i nenes de l'escola "Gafarró"