La Bonaventura
Olesa de Montserrat

Riu Llobregat

Costumari
    Tradició antiga.
    Sense accés
    Jordi Piñero Subirana

Costum arrelat antigament a Olesa durant la revetlla de Sant Joan. Al capvespre de la vigília de la festa, després d'haver presenciat la foguera, moltes famílies olesanes es desplaçaven cap a les voreres del Llobregat per tal de banyar-se al riu al punt de les dotze de la nit. En aquesta acció tal vegada s'hi podria veure una reminiscència del baptisme de sant Joan al riu Jordà. Segons es deia, el bany en aquestes circumstàncies "feia la sort de la persona". Després del bany collien algunes canyes verdes amb el seu fullam i les deixaven dretes a banda i banda del portal de les cases durant tot el dia de Sant Joan, festa major de la vila. Quan passaven els transeünts no podien estar-se de comentar: "en aquesta casa enguany també han anat a prendre la bonaventura". La vetlla de sant Joan també s'aprofitava per collir herbes remeieres a les ribes del Llobregat.

Anònim (1996). "Sobre etnobotànica olesana", a Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà (butlletí mensual), p. 172-173
    MARTÍNEZ NOGAREDA, E (2000). L'Abans. Olesa de Montserrat. Recull gràfic. 1875-1965. Ed. Efadós, p. 618
    SAUMELL OLIVERAS, Joan i altres (1981) Olesa aimada Unió Excursionista de Catalunya (Olesa), p. 123-124
    SERRA MASSANSALVADOR, Jordi (2003). Cultura popular del Montserrat. A partir de textos recollits per Pau Bertran i Bros. Col·lecció vila d'Olesa, 10. Ajuntament d'Olesa de Montserrat; Publicacions de l'Abadia de Montserrat, p. 36-37