La Balma d'en Xec
Sant Feliu de Codines

Sot dels Castellans
    Emplaçament
    S’hi arriba agafant la pista del Cim d'Àligues (GR 5) i just travessat el petit pont de la riera de Vallbona a mà esquerra, de pujada, s'enfila un estret camí que porta a la balma.

41.70124
    2.17189
    431098
    4616937
    08210 - 149
    Científic/Lúdic/Cultural
    08209A005000040000DL
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

La Balma d’en Xec es troba en el vessant esquerre de la Riera de Vallbona, on coincideix amb el petit rierol del Sot dels Castellans, en un entorn forestal.

Balma de 22m d'ampla, per 10m de fons i uns 2m d'alçada de sostre que s'ha format dins d'uns estrats margosos sobre els que se sobreposa un altre estrat de conglomerats d'uns 5 m de gruix que constitueix el pla, ferm i segur sostre de la balma. La balma està just sota un torrent i en època de pluges l'aigua cau en cascada per sobre del seu extrem oest on s’observen concrecions travertíniques (acumulació seguida d'enduriment de calç transportades en dissolució per l'aigua).

És possible que la seva fondària s'hagi vist augmentada a base de picar o treure els blocs de la paret del fons al llarg dels anys. Aquesta balma va servir de refugi per als pagesos i el bestiar.

Un antic salt d'aigua va anar erosionant els cingles fins a formar aquestes balmes. Antigament l’entorn de la balma estava format de feixes de conreu que s’abastien de l’aigua de pluja que s’hi escorria en la balma i es recollia en una bassa. Poc abans d’arribar a la balma, ran de camí, hi ha també la font del Xec, ara força desapareguda.

Segons el web EspeleoWorld, va ser citada als catàlegs antics (Font i Sagué; Faura i Sans). "La Bassella és el topònim del lloc on es troba de la balma, i Xec correspon al motiu d'una casa de Sant Feliu: Can Xec, que sembla ser prové de Francesc. El cognom dels de la casa és Mumbrú. Està citada des de l'any 1093 literalment com Espluga de la Bassela, encara que actualment és més coneguda com a Balma d'en Xec".