Xiprers del cementiri
Sant Feliu de Codines

    Vallès Oriental
    Camí de les Elies

    Coordenades:

    41.68711
    2.15594
    429755
    4615381
    Número de fitxa
    08210 - 150
    Patrimoni natural
    Tipologia
    Espècimen botànic
    Contemporani
    Segle
    XIX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Ornamental
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament de Sant Feliu de Codines. Pl. Josep Ubert Ventura, 2
    Autoria de la fitxa
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

    Conjunt d’onze xiprers (Cupressus sempervirens) de més de 150 anys. La majoria d’ells de més de 2 m de perímetre i es distribueixen al llarg de tot l’àmbit del cementiri.

    Dos dels xiprers estan situats a banda i banda de la porta principal d'accés al recinte. D'altres estan alineats resseguin la distribució dels nínxols i d'altres s'ubiquen a banda i banda de les escales que condueixen a la capella.

    El xiprer és un arbre amb forta càrrega simbòlica i en el seu conjunt aporten al cementiri una forta presència visual en el paisatge.

    Arbre originari del mediterrani oriental (Iran, Síria, Xipre). L’etimologia del seu nom científic, Cupressus, ve del grec kyárissos, Xipre; sempervirens indica la persistència de les seves fulles, sempre verdes.

    És un dels arbres més característics de la jardineria mediterrània. La mitologia diu que segons Teofrast el xiprer comú estava consagrat a Hades, el déu de la mort. Horaci, indicava que des d’antic s’enterraven els morts amb una branca de Xiprer i s’embolcallava el cos amb les seves fulles.