La Baga Gurb

Osona
Parròquia de Sant Cristòfol de Vespella
A 1550 metres per pista asfaltada i pista forestal de la carretera BV-4601, punt quilomètric 5'800

Coordenades:

41.96774
2.20251
433920
4646502
08100-55
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
Contemporani
XVIII-XIX
Bo
Legal
Normes subsidiàries de planejament de Gurb, 2002.
Fàcil
Residencial
Privada
Ref.Cad: 08099A01900016
Jordi Compte

La Baga es troba situada en un pla elevat al sud-oest de Sant Cristòfol de Vespella i al nord del serrat del Rector i la baga de Vespella, que formen les vessants boscoses que desemboquen en la carena del serrat del Portell i el turó de la Creu de Gurb.
Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes, un volum adossat a l'est, reformat modernament, i un altre a l'oest, i estructures al voltant. El volum principal està bastit amb murs de maçoneria de pedra amb cantonades delimitades amb pedra treballada i coronat amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
La façana principal, orientada al sud-est, té un pati tancat o lliça al davant, delimitat pel volum reformat a l'est, per una estructura a l'oest bastida amb murs arrebossats que forma una eixida a nivell de primer pis i un mur de pedra al sud on hi ha el portal d'accés, emmarcat amb pedra treballada i llinda de fusta. Pròpiament a la façana i a nivell de planta baixa hi ha dos portals, un dels quals emmarcat amb pedra treballada i llinda de fusta, i una finestra emmarcada amb maó i llinda de fusta. Al primer pis hi ha tres finestres emmarcades amb maó i llinda de fusta i a les golfes hi ha tres obertures més, una finestra balconera, un balcó amb llinda de fusta i una finestra emmarcada amb maó i llinda de fusta.
La façana oest conté estructures adossades a nivell de planta baixa, bastides amb murs de maçoneria de pedra i amb la teulada aterrada. A la dreta hi ha el volum adossat que forma una eixida al primer pis. Pròpiament a la façana hi ha tres finestres emmarcades amb maó i llinda de fusta, dues al primer pis i una a les golfes.
La façana nord es troba arrebossada i té les obertures reformades, amb una balconada a nivell de golfes amb dos arcs de balcó que ocupa quasi tot l'ample de la façana. A l'esquerra hi ha el volum adossat, reformat modernament i amb un cos adossat que sobresurt.
La façana est es troba dominada completament pel volum adossat, reformat modernament.
Uns metres al·l'oest de la masia es conserva la pallissa bastida parcialment amb murs de maçoneria de pedra amb parts arrebossades i teulada de doble vessant.