Jaciment del túnel de Montgat
Montgat

  Maresme
  Al costat del Túnel de Montgat
  Emplaçament
  Al costat de la via del tren, a la sortida del túnel en direcció Mataró

  Coordenades:

  41.46631
  2.27966
  439847
  4590774
  Número de fitxa
  08126-20
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Antic
  Romà
  Segle
  -III/V
  Estat de conservació
  Dolent
  El jaciment ja no existeix. La zona ha estat urbanitzada i reformada.
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  CCAA 1097
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  0010809DF4901A0001AO
  Autoria de la fitxa
  Marta Lloret Blackburn

  Al costat esquerra del túnel del turó de Montgat es localitzà un jaciment consistent en un lloc d'habitació amb estructures conservades d'una vil·la romana. S'hi va trobar paviment d'opus signinum i ceràmica diversa, però no es va recollir material.

  Hi ha diverses hipòtesis sobre l'origen del jaciment del Túnel de Montgat. D'una banda, es creu que les restes es podrien correspondre amb les de la desapareguda masia de Ca n'Alsina. Tanmateix, l'emplaçament no es correspon amb exactitud amb les d'aquesta. D'altra banda, podria tractar-se d'un assentament romà relacionat amb el del Turó de Montgat, on s'ha demostrat a través de les diferens prospeccions arqueològiques que hi hagué un assentament romà entre els segles IV i I a.C.

  CATALUNYA. GENERALITAT. DEPARTAMENT DE CULTURA. Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya. Montgat (Maresme), 2007. OLESTI, O., El territori del Maresme en època republicana (s. III-I a.C): Estudi d'Arqueomorfologia i Història. Mataró: Caixa d'Estalvis Laietana, 1995.