Jaciment del campanar de Santa Maria
Vilafranca del Penedès

XII-XV
    Legal i física
    Pla d'ordenació urbanística municipal de 2003
    Arquebisbat de Barcelona (C. Bisbe, 5 - Barcelona).
    Jordi Montlló Bolart

El campanar és de planta prismàtica octogonal, la seva construcció inicial data del segle XIV. En èpoques posteriors s'hi ha anat realitzant diferents remodelacions (segles XVII-XIX). Consta de cinc pisos coberts amb voltes nervades i escala de cargol. Agulla superior de dues plantes amb coberta de pavelló i campanes. A la planta baixa, hi ha una sala rodona que antigament servia de sagristia, anomenada "Sagristia de la torre", que comunica directament amb l'església. Des d'aquesta mateixa planta hi ha una escala que comunica amb la principal o exterior, que actualment està tapiada. Es puja al campanar des del carrer mitjançant una escala que consta de 116 esgraons hi arriba fins al replà de les campanes. Allí trobem un altra estança circular, que antigament era la cambra dels monjos beneficiaris de la munjia, i que posteriorment aquest aprofitaren com a taller, on treballaven en els seu temps de lleure, entre un toc de campana i el següent. En aquest taller van arribar a instal·ar un banc d'espardanyer, un tamboret de sabaté i un teler. D'aquesta segona estança surt una petita estança de 33 graons que porta al mirador o robador, i d'aquest últim al cos superior o torre més estreta, on hi ha les campanes, s'hi arriba mitjançant una tercera escala de vuit esglaons. Sobre el vèrtex de la cúpula hi ha un àngel amb un braç estès que aguanta una banderola.
    En el darrer pis, s'hi va fer una intervenció arqueològica, que van permetre detectar les diferents remodelacions sofertes. Només es pot confirmar l'aparició de diversos paviments superposats, puntals d'una porta inutilitzada i fragments ceràmics d'època moderna.

Els resultats de l'excavació no s'han fet públics.

Excavació dirigida per Jordi Vallès Cuevas, el desembre de l'any 1988, en un projecte per restaurar el campanar sota la direcció de l'arquitecte Rafael Vila i Rodríguez.

COY i COTONAT, Agustí (1909). Vilafranca del Penedès, su historia y monumentos. Impremta de Francisco J. Altés i Alobart. Barcelona.
    MIRET i NIN, Montserrat (1987). La basílica de Santa Maria. Vilafranca del Penedès. Primer premi XV Concurs Sant Ramon de Penyafort de 1987. Museu de Vilafranca. Vilafranca del Penedès.