Jaciment de Torre Abadal
Sant Feliu de Llobregat

  Baix Llobregat
  En una elevació al vessant de la serra de Collserola, al costat de la masia de la Torre Abadal
  Emplaçament
  Torre Abadal

  Coordenades:

  41.40469
  2.04864
  420480
  4584120
  Número de fitxa
  08211 - 188
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Edats dels Metalls
  Antic
  Medieval
  Estat de conservació
  Dolent
  Material aparegut en superfície i sense excavació arqueològica sistemàtica
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  2550
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.: 08210A01200013
  Autoria de la fitxa
  ADRIÀ COLOM - CENTRE D'ESTUDIS COMARCALS DEL BAIX LLOBREGAT

  Jaciment arqueològic en el que es va recuperar material de l'Edat del Ferro en superfície. També s'han trobat restes de ceràmica medieval, fet que ha fet suposar l'existència d'un assentament medieval desconegut (Inventari del Patrimoni Immoble Gencat). Tot i així cal recordar l'existència molt propera de la Masia de Can Abadal, amb orígens al segle X. A més, en uns camps al voltant de la Torre Abadal, s'han trobat restes de ceràmica ibèrica.

  L'emplaçament elevat on es situa la Torre Abadal presenta una continuïtat d'ocupació que es remonta a l'Edat del Ferro, també anomenada Ibèric Inicial (VII aC) fins gairebé l'actualitat. La seva posició privilegiada li permet controlar visualment tota la zona que ara ocupen les ciutats de Sant Feliu de Llobregat i Sant Viçens dels Horts. També controla l'accés al Puig de l'Olorda seguint el barranc de la Torre d'Abadal o la riera de Can n'Amigó. Fet que planteja la possibilitat que l'assentament de la Torre Abadal fos un punt d' observació o control d'accés al Puig d'Olorda s'han trobat restes d'un poblat ibèric.

  PIERA, L. "Resultats de les prospeccions a diversos jaciments ibèrics i romans de Catalunya". Empúries. [Barcelona] Vol. 48-50 (1993), II.
  SOLÍAS, J.M. El Poblament del curs inferior del Llobregat a l'època romana : memòria de llicenciatura. Universitat de Barcelona, 1982. Tesi de llicenciatura.