Jaciment de Can Gafa I
Santa Eulàlia de Ronçana

Neolític
    Edats dels Metalls
    Podria estar destruït a causa del treball agrícola que s'hi practica.
    Marta Lloret Blackburn - Antequem S.L.

En els camps situats entre Can Gafa i el barri de la Campinya hi ha aparegut una gran quantitat de material preshistòric que, juntament amb les clapes amb cendres, apuntarien a l'existència d'una àrea de fons de cabana en aquest indret. Entre el material localitzat trobem fragments de peces de sílex, ascles, destrals de basalt i diorita, a més de fragments aïllats de ceràmica a mà molt rodada. De la troballa hem de destacar dues peces singulars: un fragment de ceràmica cardial que podria ser tardana, i un fragment del tipus de pastilles repujades, corresponent al grup cultural de Ferrières, del Calcolític inicial francès.

El jaciment va ser documentat per Josep Estrada l'any 1970. Des d'aleshores ha estat visitat per membres de l'àrea d'Arqueologia del Museu de Granollers.

BOSCH, J. (1991). "El neolític antic al Vallès Oriental", Arraona, núm. 8, 3a època. Sabadell: Arxiu Històric de Sabadell.
    Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic. Santa Eulàlia de Ronçana (Vallès Oriental). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
    MARCET, R. (1982). “Dos nous jaciments neolítics a Caldes de Montbui”, núm. 13, 2a època. Sabadell: Arxiu Històric de Sabadell.
    TEN, R. (1980). “Notes entorn del neolític vallesà”, Arraona, núm. 10, 2a època. Sabadell: Arxiu Històric de Sabadell.