Jaciment de Can Gafa
Santa Eulàlia de Ronçana

  Vallès Oriental
  A l'oest de la Campinya

  Coordenades:

  41.64726
  2.24309
  436969
  4610890
  Número de fitxa
  08248 - 37
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Antic
  Romà
  Segle
  -II / -I
  Estat de conservació
  Dolent
  Podria estar destruït a causa del treball agrícola que s'hi practica.
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  CCAA 2098
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Privada
  08248A007000310000YR
  Autoria de la fitxa
  Marta Lloret Blackburn - Antequem S.L.

  En els camps situats entre Can Gafa i el barri de la Campinya hi ha aparegut una gran quantitat de material ceràmic romà en superfície, localitzat en una extensió de terreny superior a una hectàrea. Tot i que no s'han documentat restes d'estructures, el material trobat apuntaria a l'existència d'una vil·la tardorepublicana en aquest indret. Entre el material recollit, trobem fragments de terra sigllata Aretina, ceràmica comuna romana, terrissa ibèrica a torn, tègula, dòlium, àmfora i opus testaceum. En destaca la troballa de dues monedes de la ceca Lauro. D'altra banda, tenim notícia que en aquest indret s'hi va trobar un dolium sencer i una sitja.

  També es denomina Vila Espina.

  El jaciment va ser documentat per Josep Estrada l'any 1970. Des d'aleshores ha estat visitat per membres de l'àrea d'Arqueologia del Museu de Granollers.

  BOSCH, J. (1985). "Els primers pagesos del Neolític", Els orígens del Vallès Oriental: introducció a l'arqueologia de la comarca. Granollers: Museu de Granollers.
  ESTRADA, J.; VILLARONGA, L. (1967). "La Lauro monetal y el hallazgo de Cànoves (Barcelona)", Ampúrias. Barcelona: Institut de Prehistòria i Arqueologia de la Diputació de Barcelona.
  Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic. Santa Eulàlia de Ronçana (Vallès Oriental). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.