Can Fluvià
Santa Eulàlia de Ronçana

  Vallès Oriental
  Barri de les Pinedes del Castellet

  Coordenades:

  41.63721
  2.21866
  434925
  4609792
  Número de fitxa
  08248-36
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Antic
  Romà
  Segle
  -III / V
  Estat de conservació
  Dolent
  Ha quedat destruït per les obres que s'han fet en aquest indret.
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  CCAA 2107
  Accés
  Fàcil
  Altres
  Titularitat
  Privada
  Diversos propietaris
  Autoria de la fitxa
  Marta Lloret Blackburn - Antequem S.L.

  Tenim notícies que entre les masies de Can Bassa de la Vall i Can Farell s'hi han fet diverses troballes arqueològiques, com són un conjunt de sitges i un enterrament. El conjunt de sitges romanes es va descobrir en motiu de l'eixamplament del camí de Can Farell, i contenien ceràmica romana i àmfores, a més d'un corn de caça. Més endavant, en motiu d'un rebaix fet en el camp que hi ha a ponent de Can Farell de la Vall, a l'actual camp de futbol, es va posar al descobert la troballa de cinc tombes de tègula, datables com a romanes o tardoantigues, a més de fragments d'un crani. A la Serra Granada, prop de Can Bassa, s'hi troba material en superfície, especialment de tègula i dòlium.

  També es denomina Can Figueretes.

  Durant la dècada de 1960, Josep Dantí va descobrir un conjunt de sitges en motiu de l'obertura del camí que va a Can Farell. El coneixement de la notícia de l'enterrament el tenim per fonts orals i per un article publicat a la Revista Ronçana. En aquest s'explica que va avisar de la troballa Josep Mª Maspons i va ser inspeccionada pel Grup afecte a la Delegació de Granollers, del Servei Nacional d'Excavacions Arqueològiques, format per Josep Estrada, Pere Font i Emili Ramón Valls, amb la col·laboració de Jordina Medalla, Vicenç Maimó i Josep Muntal.

  ESTRADA, J.; VILLARONGA, L. (1967). "La Lauro monetal y el hallazgo de Cànoves (Barcelona)", Ampúrias. Barcelona: Institut de Prehistòria i Arqueologia de la Diputació de Barcelona.
  Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic. Santa Eulàlia de Ronçana (Vallès Oriental). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
  VALLICROSA, J., dir. (1972). "Nota arqueològica de Can Farell de la Vall", Ronçana, núm. 44. Santa Eulàlia de Ronçana: Parròquia de Santa Eulàlia de Ronçana.