Hipogeu de la plaça
Sant Llorenç Savall

  Vallès Occidental
  Al subsòl de la plaça major
  Emplaçament
  Nucli urbà

  Coordenades:

  41.67868
  2.05815
  421607
  4614530
  Número de fitxa
  08223 - 173
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Estat de conservació
  Regular
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Sense accés
  Científic
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Sant Llorenç Savall
  Autor de la fitxa
  Laura de Castellet i Ramon

  Al subsòl de la plaça, per sota de la carretera, davant de l'hostal de cal Ramon, hi ha un hipogeu o sala soterrada i tancada, amb l'únic accés d'una galeria lateral. La sala no és d'obra sinó que és buidada a la terra, i presenta dotze fornícules rectangulars a l'entorn amb la part interior còncava, i un banc seguit d'obra. A la galeria hi ha grafits del segle XVII, i sembla que en aquella època aquest espai es va fer servir de fresquera de l'hostal aprofitant aquesta obra, per tant, anterior. S'ha deduït que podria haver estat un espai de culte religiós no permès en època baix-medieval.

  L'únic accés, tancat, es podria fer pel clavegueram.

  La troballa es va produir l'any 1982 en motiu d'unes obres. Segons comunicació de Miquel Casals es féu una memòria arqueològica que s'ha perdut, i l'accés només es podria fer per una claveguera propera. La sola informació, doncs, és a la publicació de CASALS i VICENS. Els grafits d'època moderna, que s'han atribuït a l'ús de l'espai per part de l'hostal, corresponen al moment en què es deuria fer una remodelació de la plaça i l'espai de cementiri, que antigament es trobava a l'est de l'església. No s'ha relacionat, però, aquest espai amb el cementiri.

  CASALS, Miquel; VICENS, Albert (2004) El vessant desconegut de Sant Llorenç del Munt. La capçalera del Ripoll: Sant Llorenç Savall. Sant Vicenç de Castellet, Ed. Farell.