Habitatge al carrer del Fossar, 10
Rupit i Pruit

Carrer del Fossar, 10
    Al bell mig del nucli urbà de Rupit

Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit
    Adriana Geladó Prat

Edifici entre mitgeres de planta rectangular, adaptat al desnivell del carrer. Presenta una coberta de teula àrab de dos vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal i un ràfec de bigues de fusta sostingut amb mènsules. Està distribuït en planta baixa i pis, amb la façana principal orientada a tramuntana. Presenta un portal d’accés d’obertura rectangular, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i la llinda plana gravada amb l’any 1786 i una creu llatina central damunt del Calvari. Al pis hi ha dues finestres rectangulars emmarcades amb carreus de pedra, les llindes planes i els ampits motllurats, tot i que restituïts. L’extrem de llevant del parament compta amb dues petites finestres d’obertura quadrada disposades a cada nivell. Estan emmarcades amb carreus de pedra, tot i que la de la planta baixa compta amb una biga de fusta a mode de llinda. La façana de migdia, orientada al pati posterior, presenta un gran balcó corregut de fusta al pis cobert amb el ràfec de la coberta, que és de majors dimensions que en el parament principal. Adossat a la banda de llevant del pati hi ha un porxo de planta rectangular, amb la coberta de teula àrab d’un sol vessant.

La construcció està bastida en pedra de diverses mides disposada en filades força regulars i amb un revestiment arrebossat i emblanquinat disposat a la façana principal.

Altres noms relacionats amb l'edifici: Centre Parroquial.

L’edifici era la seu del centre parroquial de Rupit. Vers l’any 1936, durant el conflicte bèl·lic de la guerra Civil espanyola, la planta baixa estava destinada a actes d’esbargiment de la població, mentre que la primera planta estava destinada a un ús residencial. Segons les informacions consultades, a l’edifici hi ha una sala de teatre.

CROSAS CASADESÚS, Jaume (2004). Guerra i repressió al Collsacabra 1936-1943 (Pruit-Rupit-Tavertet). Santa Coloma de Gramanet: Grupo de Historia José Berruezo, p. 137.

Font: informació oral del sr. Quim Marsal [Entrevista: 12-03-2021].

Gran geografia comarcal de Catalunya. Osona, Ripollès. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993, vol. 8, p. 211.