Habitatge al carrer del Fossar, 12
Rupit i Pruit

Carrer del Fossar, 12
    Al bell mig del nucli urbà de Rupit

Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit
    Adriana Geladó Prat

Edifici entre mitgeres de planta rectangular, situat en el darrer tram d’escales del carrer i adaptat al desnivell del mateix. Presenta una coberta de teula àrab de dos vessants disposada a dos nivells, amb el carener paral·lel a la façana principal i un ràfec de plaques ceràmiques sostingut amb una solera de llates i mènsules de fusta. Està distribuït en planta baixa i dos pisos, amb la façana principal orientada a tramuntana. Totes les obertures són rectangulars, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes planes monolítiques. Presenta dos portals d’accés a la planta baixa. El principal té la llinda gravada amb l’any 1681 i el monograma de Jesucrist “IHS” coronat amb una creu llatina. L’altre portal ha estat reformat mitjançant una reducció de la seva amplada i l’obertura d’una petita finestra rectangular protegida amb reixa de ferro. Té la llinda gravada amb l’any 1700, el monograma de Jesucrist coronat amb una creu llatina i la inscripció: “AVE M- -“ (probablement sigui l’abreviació d’Ave Maria). Les obertures del primer pis es corresponen amb dues finestres rectangulars emmarcades amb carreus de pedra, les llindes planes i els ampits motllurats. La que està situada damunt del portal principal presenta una inscripció gravada sota l’ampit: “JASINTO TORRASASTRE”. L’altra finestra té la llinda gravada amb un relleu esglaonat a mode d’arc conopial i decorada amb rosetes. A la segona planta s’obren dues finestres de menors dimensions, amb els ampits motllurats.

La construcció està bastida en pedra sense treballar de diverses mides disposada de forma més o menys regular. La cantonada de ponent està bastida amb pedra desbastada de majors dimensions.

És probable que l’edifici fos la seu d’un dels sastres documentats dins de la vila de Rupit entre finals del segle XVI i el segle XVII.

MARSAL, Joaquim (2020). Rupit i les seves llindes. Consultat 13 novembre 2020, des de http://www.rupitpruit.cat/turisme/fulletons.html