Habitatge al carrer de l'Església, 5
Rupit i Pruit

Carrer de l'Església, 5
    Al costat del temple parroquial de Sant Miquel de Rupit

Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit
    Adriana Geladó Prat

Edifici entre mitgeres de planta irregular, reformat i constituït per dos cossos adossats. Presenta la coberta de teula àrab de dos vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal, i està distribuït en planta baixa i dos pisos. La façana principal, orientada a ponent, presenta un ràfec de llates i mènsules de fusta sostingut amb una gran biga. La planta baixa compta amb un portal d’accés d’arc de mig punt adovellat, amb els brancals bastits amb carreus de pedra. La dovella clau està gravada amb unes tisores, mentre que la dovella del seu costat està gravada amb una forma assimilable a una sola de sabata. Al costat hi ha un portal d’obertura rectangular, que conserva un dels brancals bastit amb carreus, i una petita finestra rectangular. Ambdues obertures comparteixen la mateixa llinda de fusta. A l’altra banda del portal rodó hi ha una finestra rectangular de grans dimensions emmarcada amb carreus de pedra, amb la llinda gravada amb l’any 1660 i el monograma de Jesucrist “IHS” coronat per una creu llatina. Els pisos superiors es caracteritzen per la presència de dues destacables galeries balconeres superposades, amb les llosanes bastides amb soleres de llates i mènsules de fusta, i sostingudes amb unes grans bigues travesseres. Les baranes que les delimiten també són de fusta. Pel que fa a les obertures d’aquests nivells, cal dir que són rectangulars, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes planes, tot i que algunes han estat reformades amb bigues de fusta. El volum secundari, adossat a la banda de llevant del principal i orientat a la riera de Rupit, s’assenta damunt la roca natural de la zona. Majoritàriament presenta finestres rectangulars emmarcades amb carreus de pedra i amb les llindes planes. Compta amb una galeria de fusta tancada i reformada, i amb un gran arc rebaixat bastit amb pedra disposada a sardinell, possiblement de descàrrega.

La construcció està bastida en pedra desbastada de diverses mides disposada de forma regular i lligada amb abundant morter. La façana de llevant compta amb un revestiment arrebossat i emblanquinat que cobreix el parament.

Altres noms relacionats amb l'edifici: can Salut.

És força probable que les tisores que hi ha gravades a la dovella clau del portal d’accés principal facin referència al fet que a l’edifici hi havia hagut un paraire (les tisores eren utilitzades per igualar els pèls que sobresortien dels draps que elaboraven). Aquest motiu enllaçaria amb l’època de màxima esplendor de Rupit, quan la població va adquirir un posicionament clau dins de la indústria tèxtil de la llana i, més en concret, del drap. Alhora, i segons la bibliografia consultada, les tisores també podríen correspondre a un sastre o a un barber. En aquest sentit, cal destacar que entre finals del segle XVI i el segle XVII hi ha documentats tres sastres a la vila de Rupit. A mode d’hipòtesi, pel que fa a la sola de sabata, podría correspondre a la seu d’un sabater o espardenyer.

La finestra de grans dimensions de la planta baixa servia d’aparador i corresponia a una estança anomenada “botiga”, on l’artesà desenvolupava el seu ofici.

BANÚS, Miquel (2002). “Antics oficis al Collsacabra”. Els Cingles de Collsacabra, any XXIII, núm. 47, p. 4.