Habitatge al carrer del Manyà, 7
Rupit i Pruit

Carrer del Manyà, 7
    Emplaçament
    A la banda de tramuntana del nucli urbà de Rupit, a l'encreuament amb el carrer de la Barbacana i el pont Penjat

42.02448
    2.46504
    455713
    4652633
    08901 - 119
    XVI-XVIII
    Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit
    Ref. Cad.: 5728201DG5552N
    Adriana Geladó Prat

Edifici aïllat de grans dimensions i planta irregular, constituït per dos grans cossos adossats i assentat damunt la roca natural de la zona. El volum principal, conegut com a can Camps i situat a la confluència del carrer del Manyà amb el carrer de la Barbacana, presenta una planta rectangular, amb la coberta de teula àrab de dos vessants, el carener paral·lel a la façana principal i un ràfec de llates i mènsules de fusta disposat a tot el perímetre de la construcció. Està distribuït en planta baixa i dos pisos, amb la façana principal orientada a migdia. Majoritàriament les obertures són rectangulars, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes planes. La façana principal compta amb un portal d’accés amb la llinda gravada amb l’any 1751 i el monograma de Jesucrist “IHS” al centre. Al seu costat hi ha una antiga finestra actualment tapiada, amb la llinda gravada amb una creu llatina central damunt del Calvari i l’any 1677 invertit. A l’altra banda s’obre una petita finestra quadrada emmarcada amb tres carreus, la llinda motllurada i protegida amb una reixa de ferro. Al primer pis hi ha un finestral amb sortida a un balcó simple restituït i una finestra amb la llinda decorada amb motllures rectilínies. La segona planta compta amb una finestra simple i un finestral amb la llinda de fusta, que té sortida a un balcó simple bastit amb fusta que cobreix el balcó del primer pis. La façana de llevant presenta finestres simples amb els ampits motllurats. Destaca una de les finestres del pis superior, amb l’intradós decorat amb motllures acanalades, i la finestra de la planta baixa (que en orígen era un portal), amb permòdols a la línia de les impostes. Adossat a la banda de tramuntana hi ha un cos de planta irregular integrat a la construcció. Presenta un xamfrà orientat al carrer de la Barbacana, on es localitza el portal d’accés a la planta baixa i una finestra simple al pis. Les obertures de la façana de tramuntana es corresponen amb finestres simples, destacant la finestra de la primera planta que té l’ampit motllurat.

L’altre volum, adossat a la banda de ponent del principal, està format per dos cossos que li confereixen una planta rectangular, amb la coberta de teula àrab d’un sol vessant i distribuït en planta baixa, pis i golfes. La façana de tramuntana, que dóna accés a un establiment de restauració, presenta obertures rectangulars amb els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes planes. Destaca la finestra central de la primera planta, amb dues peanyes de pedra motllurades als extrems de l’ampit, i una finestra simple reformada amb els brancals bastits amb maons i la llinda de fusta. La façana de ponent compta amb una galeria d’arcs rebaixats bastits en pedra al pis i una altra galeria d’arcs de mig punt a la planta baixa. Té sortida a una gran terrassa de planta rectangular, que està orientada a la riera de Rupit. La façana de migdia, que forma cantonada amb la casa de can Camps, és la seu d’un altre establiment comercial. En destaca la galeria del nivell superior, coberta amb una solera de llates i bigues de fusta sostinguda amb un pilar i delimitada amb baranes de ferro. Presenta obertures rectangulars emmarcades amb carreus de pedra i les llindes planes. El portal d’accés principal, orientat a migdia, té la llinda gravada amb l’any 1680 i una inscripció il·legible. Damunt seu hi ha un balcó simple amb la llosana motllurada i la barana de ferro treballat. Destaca també, al costat del balcó, la finestra cantonera doble actualment tapiada. De la façana de llevant del volum destaca el portal d’accés de la planta baixa, amb la llinda gravada amb l’any 1597 dins d’una cartel·la decorada, i la finestra simple del pis, amb la llinda decorada amb una motllura apuntada coronada per una creu patent encerclada.

La construcció està bastida en pedra desbastada i sense treballar de diverses mides, disposada de manera regular i amb alguna reparació efectuada amb maons. Es conserven restes del revestiment arrebossat i emblanquinat que cobria els paraments.

Altres noms relacionats amb l'edifici: can Camps.

Durant bona part del segle XX, a can Camps hi havia una sala de ball coneguda com la Bomba. Estava situada al pis de la casa. Pels voltants dels anys 70 i 80 del segle XX, l’edifici era la seu de la ferreria dels germans Colom. En l’actualitat, la construcció està segregada en diversos habitatges i dos locals comercials (un restaurant i una botiga).

La llinda datada l’any 1597 és la més antiga de les llindes que hi ha documentades dins de la vila de Rupit en l’actualitat.

MARSAL, Joaquim (2020). Rupit i les seves llindes. Consultat 13 novembre 2020, des de http://www.rupitpruit.cat/turisme/fulletons.html

PEIX COSTA, Susanna (2008). “Àpats de festa a Rupit”. Els Cingles de Collsacabra, any XXIX, núm. 60, p. 26.