Gorgs Blaus
Monistrol de Calders

  Moianès
  a la riera Golarda, prop del camí que porta a la masia la Coma.
  459

  Coordenades:

  41.77387
  2.02585
  419038
  4625128
  Número de fitxa
  08128 - 159
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Privada
  diversos propietaris.
  Autoria de la fitxa
  Sara Simon Vilardaga

  Es tracta d'un paratge caracteritzat per una zona rocosa engorjada a través de la qual discorre la riera Golarda. Sembla que rep aquest topònim per la coloració que pren la superfície de la roca, una tonalitat gris blau, especialment els dies de pluja o humitat. La roca és de tipus aglomerat (sedimentari) amb la superfície erosionada per l'acció especialment de l'aigua. En aquest tram, la riera Golarda queda encaixonada entre les parets de roca, alguns trams més a manera de congost; en part del recorregut de la riera per aquest tram hi ha diverses olles o gorgs, basses de formes arrodonides formades en la roca per acció de l'aigua.

  Sovint, a l'estiu, l'indret ha estat freqüentat com a lloc de bany per a la població de Monistrol de Calders, així com dels seus visitants.

  -AROLA SIERRA, J. (2008): El Paisatge de Calders (Bages). Tesi Doctoral, Universitat de Barcelona, Facultat de Geografia i Història. Manresa.
  -ERILL I PINYOT, G.; GUAL I PURTÍ, J.; MANENT I ORISTRELL, Ll. (2006): Monistrol de Calders. El poble dels pagesos enginyers. Ajuntament de Monistrol de Calders, Diputació de Barcelona i Consorci per la promoció dels municipis del Moianès.
  -PERARNAU I LLORENS, J.; PIÑERO I SUBIRANA, J. (1993): Monistrol de Calders. La seva història i el seu patrimoni. Ajuntament de Monistrol de Calders, Diputació de Barcelona i Consorci per la promoció dels municipis del Moianès.
  -GUAL I PURTÍ, J. (2010): Monistrol de Calders, del calaix, una imatge i una història. Ajuntament de Monistrol de Calders i Zenobita edicions.