Gorgs Blaus
Monistrol de Calders

    Moianès
    a la riera Golarda, prop del camí que porta a la masia la Coma.
    459

    Coordenades:

    41.77387
    2.02585
    419038
    4625128
    Número de fitxa
    08128 - 159
    Patrimoni natural
    Tipologia
    Zona d'interès
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Social
    Titularitat
    Privada
    diversos propietaris.
    Autoria de la fitxa
    Sara Simon Vilardaga

    Es tracta d'un paratge caracteritzat per una zona rocosa engorjada a través de la qual discorre la riera Golarda. Sembla que rep aquest topònim per la coloració que pren la superfície de la roca, una tonalitat gris blau, especialment els dies de pluja o humitat. La roca és de tipus aglomerat (sedimentari) amb la superfície erosionada per l'acció especialment de l'aigua. En aquest tram, la riera Golarda queda encaixonada entre les parets de roca, alguns trams més a manera de congost; en part del recorregut de la riera per aquest tram hi ha diverses olles o gorgs, basses de formes arrodonides formades en la roca per acció de l'aigua.

    Sovint, a l'estiu, l'indret ha estat freqüentat com a lloc de bany per a la població de Monistrol de Calders, així com dels seus visitants.

    -AROLA SIERRA, J. (2008): El Paisatge de Calders (Bages). Tesi Doctoral, Universitat de Barcelona, Facultat de Geografia i Història. Manresa.
    -ERILL I PINYOT, G.; GUAL I PURTÍ, J.; MANENT I ORISTRELL, Ll. (2006): Monistrol de Calders. El poble dels pagesos enginyers. Ajuntament de Monistrol de Calders, Diputació de Barcelona i Consorci per la promoció dels municipis del Moianès.
    -PERARNAU I LLORENS, J.; PIÑERO I SUBIRANA, J. (1993): Monistrol de Calders. La seva història i el seu patrimoni. Ajuntament de Monistrol de Calders, Diputació de Barcelona i Consorci per la promoció dels municipis del Moianès.
    -GUAL I PURTÍ, J. (2010): Monistrol de Calders, del calaix, una imatge i una història. Ajuntament de Monistrol de Calders i Zenobita edicions.