Gorg del Noial
Rellinars

Vallès Occidental
    Per la seva ubicació al bell mig de la riera de Rellinars, l’accés és difícil. Si la riera no porta aigua, el més fàcil és accedir-hi per la llera de la mateixa riera, uns metres més amunt, des del corriol que baixa de la sèquia de les fonts abans d’arribar als Horts de l’Endaló. En canvi si la riera porta aigua, no es recomana el seu accés per la perillositat que suposa baixar el fort pendent que hi ha des del corriol que porta dels dipòsits de la Mina d'Aigües a la Barraca de la Vinya d’en Bernat.
    Sector les Fonts de Rellinars
    325

41.63709
    1.91601
    409718
    4610051
    08179 - 478
    Dolent
    En abandonar-se els cultius, la font es va deixar de mantenir neta, amb la qual cosa va proliferar la vegetació impossibilitant-ne l'accés, ja que no hi ha camí i la riera s'ha omplert de vegetació.
    08178A005090010000OF
    Marc Malgosa Montserrat, Joan Soler Gironès i Marc Samper Gispert

Formació geològica natural, l’aigua de la riera de Rellinars ha anat erosionant i excavant la llera fins formar aquest gorg en un revolt on el curs de l’aigua canvia de nord-oest a sud-oest, perquè topa amb una paret de travertí, on a la part inferior s’hi ha format també una petita balma a l’interior de la qual hi ha la font del Noial.

El gorg té una forma gairebé quadrada, mesurant uns 13 m d’amplada de la llera i també uns 13 m la llargada màxima del gorg o piscina natural que s'omple d’aigua, ocupant una superfície màxima de 170 m2.

L’aigua de la riera arriba al gorg després d’un petit saltant d’aigua, d’uns 2 m d’alçada màxima. Quan el gorg és ple d’aigua, la seva fondària màxima aproximada és d’un metre.

Aquest gorg hauria estat lloc habitualment freqüentat pels mateixos pagesos que recollien l’aigua de la font i que cultivaven les feixes riques en sediments aportats per les crescudes de la riera, abans d'arribar al molí.

• Malgosa Montserrat, Marc; Samper Gispert, Marc i Soler Gironés, Joan (2021). “Rellinars a les teves mans”, Guia excursionista i geogràfica, Ajuntament de Rellinars.
    • Mapa Topogràfic municipi de Rellinars (2021). Escala 1:7500, inclòs dins la guia excursionista i geogràfica de “Rellinars a les teves mans”.
    • Montlló Bolart, Jordi. Mapa de patrimoni cultural i natural de Rellinars (Vallès Occidental), juliol 2019, Àrea de Cultura DIBA, Barcelona.