Goles de Vilalta Lluçà

Osona
Sector sud-oest del terme municipal
A 3000 metres per pista forestal de la carretera C-154, punt quilomètric 37'100

Coordenades:

42.02936
1.99576
416869
4653524
08109-215
Patrimoni natural
Zona d'interès
Bo
Inexistent
Difícil
Lúdic
Pública
Generalitat de Catalunya. Departament de Medi Ambient. ACA. c/ Provença, 204-208, 08036 Barcelona
Jordi Compte i Marta Homs

Les goles de Vilalta estan situades en el curs de la riera de Merlès, a mig camí entre el molí de Vilalta i la resclosa del molí de Vilalta, a l'extrem sud-oest del terme municipal.
Es tracta d'una plataforma rocosa de grans dimensions, molt esquerdada i erosionada i orientada lleugerament al sud amb una gran esquerda a l'extrem oest per on creua la riera de Merlès, engorjada entre parets verticals de roca. El tram de les goles de Vilalta és d'uns 40 metres de llarg, amb altures de les parets laterals pròximes als 5 metres en l'extrem superior i descendint fins a l'extrem inferior, on les goles acaben. En la major part dels 40 metres l'espai que queda entre les parets que hi ha a banda i banda de la riera no supera els 3 metres, amb algun punt on l'espai és inferior permetent el pas a peu d'un costat a l'altre.
Al llarg del tram de les goles s'aprecien a la roca multitud de forats i incisions que haurien servit per sustentar diverses estructures que permetien creuar la riera. N'hi ha de dimensions i formes variables, essent les més comunes les circulars i les quadrades.
El tram de riera on es troben les goles delimita els termes municipals de Lluçà, a l'est, i Santa Maria de Merlès, a l'oest.