Goles de les Heures
Lluçà

Sector nord-oest del terme municipal
    A 6700 metres per pista asfaltada i pista forestal de la carretera C-154, punt quilomètric 37'200

Generalitat de Catalunya. Departament de Medi Ambient. ACA. c/ Provença, 204-208, 08036 Barcelona
    Jordi Compte i Marta Homs

Les goles de les Heures estan situades a la riera de Merlès, a l'oest de Sant Climent de la Riba i al sud-est de les Heures de la Quar.
    Es tracta d'un tram d'uns cent metres de la riera on aquesta passa encaixonada entre cingles rocosos formant un tram profund i estret envoltat de parets verticals de diversos metres d'alçada. La distància que hi ha entre les roques a banda i banda de la riera és d'entre dos i quatre metres aproximadament. La roca s'ha anat modelant amb la força de l'aigua al llarg dels anys formant suggerents formes arrodonides. Al llarg del tram de les goles s'aprecien a la roca diversos forats i incisions que haurien servit per sustentar estructures que permetien creuar la riera. N'hi ha de dimensions i formes variables. A l'extrem sud de les goles de les Heures hi ha el pont de les goles de les Heures i uns metres més al sud una esplanada rocosa per on creua la riera i en la que hi ha nombrosos forats circulars i rectangulars picats a la roca, vestigis d'antigues rescloses.
    El tram de riera on es troben les goles delimita els termes municipals de Lluçà, a l'est, i la Quar, a l'oest.

Per la seva condició d'espai feréstec, les goles de les Heures són seu de nombroses llegendes i relats, alguns de les quals relacionades amb la bruixeria.