Goigs de Santa Llúcia
Rupit i Pruit

Al pedró de Santa Llúcia

Música i dansa
    Mossèn Antoni Malats

"GOIGS A LLAOR DE LA VERGE I MÀRTIR SANTA LLÚCIA DE RUPIT:

Verge i Màrtir, Advocada / del que viu en fosca nit: / Aclariu amb la mirada / tot el terme de Rupit.

Sou la Flor siracusana / que, nascuda en ric verger, / amb sa aroma cristiana / perfumà el segle tercer. / Flor tant bella i perfumada / no s'ha pas emmusteït: / Aclariu amb la mirada / tot el terme de Rupit.

Les humanes esposalles / i el dot vostre refuseu, / car us lliga amb dolces malles / Jesucrist clavat en creu. / Sereu Vós la desposada / de l'Anyell que us ha escollit: / Aclariu amb la mirada / tot el terme de Rupit.

Enrogida pel martiri, / blanca Flor d'ànima i cos, / us empeny el sant deliri / de morir pel diví Espòs. / Com que el foc no us ha abrusada, / el coltell us ha ferit: / Aclariu amb la mirada / tot el terme de Rupit.

Feu que nostres Guilleries, / d'aquest món entre els esculls, / s'emmirallin, tots els dies, / en l'espill de vostres ulls. / Seguirem vostra petjada / amb pas ferm i decidit: / Aclariu amb la mirada / tot el terme de Rupit.

És tant bell el panorama / des de vostre mirador, / que, admirat, el cor exclama: / "Gran és l'obra del Senyor". / L'Agullola redreçada / cel amunt signa amb el dit: / Aclariu amb la mirada / tot el terme de Rupit.

Ací dalt, clots i carenes / de Vós reben el perfum; / i les nits són més serenes, / i els estels donen més llum. / ¡Oh, que bella és la contrada / i el sojorn que heu escollit! / Aclariu amb la mirada / tot el terme de Rupit.

Us arriba a la capella, / dia i nit, ben dolçament, / la devota cantarella / del proper Salt de Sallent. / També us fa dolça cantada / nostre cor engelosit: / Aclariu amb la mirada / tot el terme de Rupit.

Quan, cada any, ve vostra festa, / entorn vostre es fa un aplec. / Aquell jorn, teniu requesta, / i us plau veure'ns frec a frec. / Al llindar de l'hivernada / vostre amor ens ha acollit: / Aclariu amb la mirada / tot el terme de Rupit.

Als devots que la ceguera / clou l'esguard, abans serè, / feu que els mostri la drecera / la llum clara de la fe. / No faran gens de marrada / amb la llum de l'esperit: / Aclariu amb la mirada / tot el terme de Rupit.

Beneïu clots i cingleres; / fecundeu boscos i camps; / a tot mal poseu fronteres, / i allunyeu el foc dels llamps. / Que la pau hi faci estada / lluny del mundanal brogit: / Aclariu amb la mirada / tot el terme de Rupit.

Amb més fe, cada vegada, / canta el cor enfervorit: / Aclariu amb la mirada / tot el terme de Rupit".

La primera edició publicada d'aquests goigs data del 13 de desembre de l'any 1963, data en la que fou beneït i inaugurat tant el pedró com la casa del mateix nom, que està situada al seu costat. Aquest acte es considera el primer aplec que es celebrà en honor a la santa. Aquesta edició del goigs en honor a la santa tenen llicència eclesiàstica i xilografies d'A. Gelabert.

VINYETA, Ramon (1998). Rupit, guia turística. Rupit: Mª Estrella Dorca i Aragonés, p. 32.