Goigs de Sant Roc
Sant Julià de Vilatorta

Sant Roc. L'Albereda

Música i dansa
    Virgínia Cepero González

Els goigs en llaor al gloriós Sant Roc, advocat contra la pesta i protector de la vila de Sant Julià de Vilatorta es canten el dia de la seva festivitat, el 16 d'agost, a l'ermita de Sant Roc, a l'Albereda.
    Comencen així:
    "(Déu etern, per sa clemència / a Vós Sant Roc ens ha dat. / Perquè ens fóssiu advocat / en el temps de pestilència. / Sent ja vella vostra Mare / fora del temps de parir, / volgué Déu sos precs oïr / i els precs de vostre Pare: / i per voluntat divina / fóreu concebut i nat, / i per ells adoctrinat / amb bona i santa doctrina…)".

L'origen dels goigs es troba en els cants litúrgics llatins del segle XII, destinats a lloar els goigs terrenals de la Mare de Déu.
    Al segle XIV, es varen traduir als diferents idiomes romànics, per tal de popularitzar-los. Els goigs més antics de Catalunya són del segle XIV.
    Des del segle XV, els goigs varen començar a lloar advocacions marianes concretes, i posteriorment, els Sants i Jesucrist. A partir del segle XVI, es varen imprimir i divulgar per les esglésies, santuaris i ermites d'arreu dels Països Catalans.
    A partir del segle XVIII va quedar fixat el format d'impressió dels goigs: in folio, encapçalats per la representació de l'advocació, el texts distribuïts en dues o tres columnes i l'oració final, tancat tot dins una orla.
    La capella de Sant Roc fou erigida l'any 1783, amb motiu d'una promesa feta per invocar Sant Roc contra una epidèmia de pesta. Anualment es celebra la festa de Sant Roc en honor al sant patró.