Sant Roc
Sant Julià de Vilatorta
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Ermita de planta rectangular, sense absis, orientada a migdia, i amb una capella lateral a la banda esquerra. La coberta del cos principal és a dues vessants, amb teula àrab, i la de la capella lateral, és a dues vessants.
Els murs són de pedres sense desbastar, lligades amb morter de calç, sense arrebossar, i amb pedres cantoneres.
La façana principal, presenta una gran portalada d'arc rebaixat, amb la data 1783 inscrita, a la que s'accedeix mitjançant dos graons de pedra. Sobre la portalada hi ha un petit òcul emmarcat amb pedra polida. La façana està coronada per un campanar d'espadanya.
En destaquen les pintures interiors, que representen els sis episodis de la visa del Sant. Les del lateral esquerra, el sostre i l'entrada són antigues, i foren restaurades l'any 2005, i les pintures del lateral dret són obra de Joan Soler Riera, l'any 2006.
Història
La història de la capella de Sant Roc va unida a la del mas L'Albereda, situat a pocs metres.
La seva construcció va concloure l'any 1783. Segons la documentació antiga, va ser erigida amb motiu d'una promesa per invocar Sant Roc contra una epidèmia de pesta. L'any 1853 va ser objecte d'unes obres de remodelació.
Anualment es celebra la festa de Sant Roc, en honor al sant patró.
Bibliografia
- GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (1986). Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (Sant Julià de Vilatorta).
- H. M. TALLER D'ARQUITECTURA I CONSTRUCCIÓ S. L (2010). Catàleg de béns d'interès històric arquitectònic i paisatgístic. POUM. Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta. Sant Julià de Vilatorta.
- ROMEU i BISBE, J. (1992). Història de Sant Julià de Vilatorta. Vic: Eumo Editorial, p. 58-59.