Riera de Sant Julià
Sant Julià de Vilatorta

Xarxa natura 2000
    Àrea especial de conservació
    PEIN. Decret 328/92.
    Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta
    Virgínia Cepero González

La riera de Sant Julià de Vilatorta és el curs d'aigua més remarcable del terme municipal. És un curs poc cabalós i, tot i que és de règim estacional, porta aigua tot l'any. La riera neix prop de Puig-l'agulla i recull les aigües dels torrents que davallen pels primers contraforts de les Guilleries, que delimiten el terme per l'est, i del petit torrent de Cànoves, creua el municipi i surt pel seu extrem nord-oest. Pren el nom de riera de Sant Martí en entrar a Calldetenes i desemboca al riu Gurri, al terme de Vic. La presència d'un cordó més o menys continu de vegetació de ribera afavoreix la seva funció com a connector ecològic. A l'edat mitjana era coneguda com a riera de la Noguera o riu de Peres.

- DIPUTACIÓ DE BARCELONA (2003). Pla Especial de Protecció i Millora de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona. Àrea d'Espais Naturals, Serveis d'Acció Territorial. - PUIGFERRAT OLIVA, C. (2004). Sant Julià de Vilatorta després de la pesta negra de 1348: Mortaldats, fams i altres tribulacions d'una parròquia osonenca. Vic: Patronat d'Estudis Osonencs, p.22.