Alzinar del Gili
Sant Julià de Vilatorta

El Gili
    A l'entorn del Gili.

Virgínia Cepero González

L'alzinar del Gili es troba als voltants de la masia homònima. És un bosc que presenta una massa forestal jove i forma un estrat arbori no gaire alt i ombrívol.
    L'estrat arbustiu és ric i espès i l'estat herbaci és poc desenvolupat. Tanmateix, algunes parts de l'alzinar presenten, degut a la pastura, el sotabosc net i lliure d'arbustos.
    Els alzinars ofereixen importants valors ambientals, florístics, faunístics, socioeconòmics i paisatgístics. És un tipus d'hàbitats d'interès comunitari (annex I de la Directiva 97/62/UE) corresponents a 9340 Alzinars i carrascars. El seu fruit, la gla, permet una gran quantitat de relacions tròfiques dels animals que hi viuen, fet que atorga als alzinars una importància primordial per a la protecció de la biodiversitat.
    L'alzinar del Gili és el més representatiu del municipi.

H. M. TALLER D'ARQUITECTURA I CONSTRUCCIÓ S. L (2010). Catàleg de masies i cases rurals. POUM. Sant Julià de Vilatorta: Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta.