Goigs de Sant Pere
Jorba

Música i dansa
    Xavier Bermúdez (iPAT Serveis Culturals)

Goigs amb la capçalera "Goigs que en honor del gloriós apostol S. Pere se cantan en sa parroquia de Jorba, bisbat de Vich.”. A sota, al centre, hi ha un gravat que representa Sant Pere amb aurèola i acompanyat per alguns dels seus atributs: porta una gran clau i està flanquejat per un gall i una barca de pesca. Sota els seus peus, la inscripció “S. PEDRO”.

A l’esquerra del gravat hi ha, a tocar de l’encapçalament, la partitura i el primer vers dels goigs. Sota seu, i en simetria amb el costat dret del gravat principal, sengles gravats d’un àngel tocant la lira agenollat en un camp.

El text, a dues columnes amb un corondell amb motius vegetals estilitzats, consta de 10 estrofes de les quals no s’especifica quina n’és la tornada.

Al peu hi ha una pregària en llatí, darrer element dins l’orla de motius vegetals estilitzats que envolta tota la composició. A fora de la mateixa tan sols hi queda la inscripció de la “Imprenta de la Vª y fill de Abadal”, d’Igualada.

Elisabeth Casalius, vídua de Joaquim Abadal, va regentar la impremta familiar amb els seus fills entre 1858 i 1880.

Imatge extreta de Castro, 1993.

Castro i Borrós, Pere  (1993): Dates i dades històriques de Jorba. Jorba: Ajuntament de Jorba. p. 170.