Barraca del Mas Marell
Jorba

Al nord est de Mas marell, entre camps d’atmellers.
    Al sud de Ca la Patxeca, a l’oest del camí d’accés a Mas Marell.

Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Petita edificació situada a tocar de Mas Marell. En origen es tractava d'una barraca de pedra seca, de planta quadrada i dimensions considerables amb les cantonades definides per pedres de majors dimensions lleugerament escairades. Les restes visibles d'un possible ràfec de lloses planes, suggereixen que podria haver tingut una coberta de falsa cúpula.

En un moment indeterminat, i per causes desconegudes, l'estructura es reforma completament. La reforma inclou el rejuntat de les pedres a la façana i l'aixecament de la coberta uns 0.30 m. El forjat és de bigues de formigó i uralita, i lleugerament més estret que la coberta, segurament adaptat a la llargada de les bigues.

A la façana principal, encarada a sud trobem la porta d'entrada, d'obra i rematada amb arc de mig punt fet amb pedres col·locades de cantó, i també una finestra. La finestra, directament sota la coberta està definida per blocs de pedra carejats i era de majors dimensions. Un gran bloc de pedra definint l'ampit i un tapiat posterior reduint l'obertura ho evidencien. A la façana, s'intueixen altres petites obertures, que actualment també estan tapiades.

La construcció té un marge adossat per la banda est.

És difícil determinar la cronologia exacte de les construccions de pedra seca, ja que no se'n coneixen documents. La hipòtesi més raonable la situaria durant la gran expansió d'aquestes construccions a la primera meitat del segle XIX

PLANS MAESTRA, J (2009) Arquitectura tradicional rural en pedra seca a la comarca del Bages. Publicacions de l'Abadia de Montserrat (Biblioteca de cultura popular Valeri Serra i Boldú, 20). Barcelona-Rubí