Església parroquial de Sant Pere
Jorba

  Anoia
  Carrer Major.
  Emplaçament
  Nucli urbà de Jorba.
  400

  Coordenades:

  41.60157
  1.54578
  378815
  4606562
  Número de fitxa
  08103 - 12
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Gòtic
  Segle
  XVI
  Any
  1551
  Joan Gibert de Bellpuig .
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BPU
  Fitxa A3 Catàleg del POUM.
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  5817 Inventari del patrimoni arquitectònic
  Accés
  Fàcil
  Titularitat
  Privada
  8867102CG7086N0001OY
  Autoria de la fitxa
  Xavier Bermúdez - iPAT Serveis Culturals

  Temple de línies senzilles, de planta rectangular a l’exterior amb l’excepció de l’absis poligonal (tres costats), més ample que la resta. La nau està alineada en sentit sud-nord, el que, donat el desnivell del terreny, demana que davant la façana hi hagi una escalinata i que, en canvi, l’absis quedi semisoterrat. L’exterior és molt auster, sense gaires elements ornamentals, de manera que visualment hi destaquen els grans carreus. La porta, allindanada, té un cercle en relleu sense gravar. Sobre la porta hi ha un guardapols en forma d’arc flamíger (sostingut per dos querubins) que, al seu torn, té una petita rosassa la nervadura de la qual forma una creu. La façana està rematada amb una línia recta sota la qual hi ha quatre obertures quadrades, semblants a les que hi haurà al llarg de les parets laterals per proporcionar llum a l’interior. Als dos extrems hi ha sengles gàrgoles amb forma de senglar. La coberta és a dues aigües.

  Adossat al lateral de ponent de l’església, en una línia més enretirada de la façana, hi ha un campanar de torre en planta quadrada amb la coberta atalaiada. Les obertures de la part superior, rematades amb arc de mig punt, deixen veure a la cara meridional una campana i un rellotge.

  A l’interior, hi ha un curt nàrtex (sota el cor, sostingut per un arc rebaixat) que dona pas una nau única a la qual s’obren tres capelles a cada banda emmarcades per arcs de mig punt. Passat un graó, hi trobem el presbiteri flanquejat per dues sagristies. En un nivell superior, alineat amb el cor, hi trobem una galeria amb amples obertures en arc de mig punt superposades a cadascuna de les capelles. Si bé l’interior devia estar arrebossat (com posa de manifest l’aparell de pedra, menys acurat que a l’exterior), actualment està repicat deixant l’obra vista, a excepció de la volta de creueria. La coberta de l’absis incorpora tres petxines.

  Construïda entre el 1551 i el 1558 pel mestre d'obres Joan Gibert de Bellpuig per 444 lliures barceloneses.