Cementiri de Jorba
Jorba

  Anoia
  A uns 200 m al sud oest del nucli urbà.
  Emplaçament
  A les afores del nucli urbà, a ponent, per sobre l’autovia A2.
  378,3

  Coordenades:

  41.59938
  1.54314
  378591
  4606322
  Número de fitxa
  08103 - 13
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIX-XX
  Any
  1886
  Estat de conservació
  Bo
  Ampliat al s.XX
  Protecció
  Física
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  33325 Inventari Patrimoni Arquitectonic
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Jorba
  Autoria de la fitxa
  Cristina Belmonte - iPAT Serveis Culturals

  Construcció de planta rectangular d’uns 800 m2 de superfície, situat a les afores de la població, entre camps de conreu. Té una amplia zona d’aparcament al davant, al centre de la qual hi ha dos grans blocs de pedra col·locats un a sobre de l’altre a mode de rotonda. Aquest espai, fou cedit per la Sra. Antònia Sala al municipi, tal i com es llegeix en una placa col·locada al mur perimetral.

  El recinte està tancat per una paret d’obra amb la façana pintada de blanc, on hi ha la porta d’entrada de ferro forjat pintada de negre. Aquesta obertura està definida per brancals de pedra i coronada per un arc de mig punt a la clau del qual hi ha inscrita la data 1886. La porta té frontó motllurat semi triangular coronat en cada un dels vèrtex amb una bola de pedra, la central té una creu de ferro. Al centre del conjunt, al timpà, hi ha una placa on es pot llegir: Bienaventurados los que mueren en el señor (Apocalípsis, XII, 13)

  El cementiri està format per diversos blocs de nínxols. En destaca el de la banda sud, situat per sota una galeria porxada amb arcs de mig punt fets de maons. El paviment està fet de rajols quadrats col·locats de caixó entre els que hi ha diferents blocs de pedra, tapadores de diversos ossaris. Aquesta zona correspon a l’espai més antic del recinte. La galeria té una coberta a doble vessant completament reformada.

  El bloc de nínxols oest i nord són de construcció moderna. El de tramuntana respecta la distribució i dimensions de la galeria de migdia i davant encara hi ha algunes sepultures a terra.

  La zona central del recinte esta enjardinada, hi ha diversos xipressos, i una creu de pedra de podi i columna octogonal amb la inscripció INRI.