Cementiri de Jorba, jaciment
Jorba

  Anoia
  Al sud est del nucli urbà, a tocar del cementiri.
  Emplaçament
  Al sud del cementiri, a tocar de l’Autovia A2, a l’alçada del Km 547.
  374,8

  Coordenades:

  41.6001
  1.54363
  378633
  4606402
  Número de fitxa
  08103 - 14
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Ibèric
  Romà
  Segle
  II aC - III dC
  Estat de conservació
  Regular
  Bona part del jaciment es es va excavar quedant afectat per els obres de la NII.
  Protecció
  Legal
  BPU
  Fitxa AA11 del catàleg de béns a protegir del POUM
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  12186 Inventari del patrimoni arqueològic
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Privada
  08102A007001280000LI
  Autoria de la fitxa
  Cristina Belmonte iPAT Serveis Culturals

  Jaciment arqueològic localitzat a conseqüència de les obres de construcció de la variant de la carreta N-II (Tram Santa Maria del Camí - Igualada).

  En el marc d’aquesta actuació es van realitzar dues intervencions, ambdues l’any 1999 i dirigides per Mónica Bouso. La primera realitzada el mes de març, va permetre localitzar un mur de quasi 20 m de llargada i datat vers el segles XVII-XVIII i una fossa de planta irregular amortitzada amb materials d’època ibèrica (ss. II- I ac) i època romana (I-III dC). Aquesta estructura evidenciava l’existència d’un lloc d’habitat relativament proper.

  La segona, realitzada entre els mesos de maig i juliol, constà d’una prospecció i una campanya de sondejos, que tenien l’objectiu de delimitar el perímetre del jaciment. En base als resultats s’endegà l’excavació dividida en tres sectors, però nomes es va poder delimitar un mur de cronologia contemporània.

  El material arqueològic recollit, datat vers els segles III aC- III dC no es va poder associar a cap estructura, i o bé estava fora de context o corresponia a deixalles procedents d’un habitat proper.

  Els materials recuperats a la intervenció es troben al Museu de la Pell d'Igualada.

  Enrich Hoja, Jordi La conca d’Òdena entre la baixa romanitat i l’inici de l’edat mitjana. Una aproximació als precedents de la vila medieval d’igualada. Igualada. 2014.

  Bosch de Dòria, M (1998-1999) “Memòria  de les actuacions arqueològiques a la variant de la N-II: Tram Santa maria del Camí – Igualada”. Numero memòria 3019. Servei d’Arqueologia. Departament de Cultura.

  BOUSO GARCÍA, M. (1999): "Memòria de les actuacions arqueològiques a la variant de la N-II: Tram Santa Maria del Camí-Igualada". Núm. Mem: 11536. Servei d’Arqueologia. Departament de Cultura.