Goigs de Sant Martí
Calldetenes

    Osona
    Calldetenes
    Emplaçament
    Església de Sant Martí de Riudeperes. BV5202, km. 0,5 al marge dret de la crta.

    Coordenades:

    41.9275
    2.30748
    442582
    4641959
    Número de fitxa
    08037 - 113
    Patrimoni immaterial
    Tipologia
    Música i dansa
    Modern
    Contemporani
    Segle
    XVI-XXI
    Estat de conservació
    Regular
    Aquests goigs només es canten el dia de la festivitat de Sant Martí, al final de la missa. La majoria dels nouvinguts a Calldetenes els desconeixen.
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Obert
    Religiós
    Titularitat
    Pública
    Autoria de la fitxa
    Raquel Valdenebro Manrique

    Goigs que tradicionalment són cantats al final de l'ofici, la festivitat de Sant Martí (11 de novembre). Són anomenats goigs a Llaor de Sant Martí, tal i com segueix: Puix de Déu sou tant amat i de gràcies ric tresor: Deu-nos consol i favor Martí benaventurat. En la pàtria de la Hungria de sava molt generosa nasquéreu flor olorosa després criat a Pavia als divuit anys batejat, renaixeu feliç millor. Deu-nos consol i favor Martí benaventurat. Partiu la capa al pobret, Jesús d'ella es serveix i a la nit us apareix amb molts favors que us promet, meresqué vostra pietat visita de tant honor. Deu-nos consol i favor Martí benaventurat. Molts miracles Déu obrà per la vostra gran virtut malalts cobren la salut i morts féu ressucitar, prest de mal serà lliurat qui implorarà vostre valor. Deu-nos consol i favor Martí benaventurat. Amb singular devoció aquesta església parroquial us venera cordial i Vós reconeix per Patró i queda el poble honrat mediant vostre valor. Deu-nos consol i favor Martí benaventurat. Puix que sou tant exaltat en la Glòria del Senyor: Deu-nos consol i favor Martí benaventurat.

    La tradició dels goigs té els seus orígens en la representació dels misteris medievals. Malgrat tot, els goigs tal i com els coneixem i es canten actualment cal situar-los a partir de la determinació del Concili de Trento (1645), de potenciar la pietat popular a través d'aquest tipus de manifestacions litúrgiques. El gran moment de creació dels goigs fou el segle XVII, quan totes les esglésies parroquials, així com les capelles i capelletes més petites, foren dotades d'aquestes manifestacions. Es desconeix el creador de la lletra i la música dels goigs, però gairebé tots foren editats per impremta durant les primeres dècades del segle XX, i les músiques foren recompostes i arreglades també durant aquest període.

    AA.DD. Goigs a llaor de Sat Martí. Editat per la parròquia de Nostra Senyora de la Mercè de Calldetenes. Calldetenes