Goigs de Sant Andreu de Gurb
Gurb

Església de Sant Andreu de Gurb

Fons bibliogràfic
    Lletra i música: Mn. Adjutori Vilalta, prev.
    Jordi Compte

Es tracta dels Goigs en honor a Sant Andreu, apòstol, patró de l'església de Sant Andreu de Gurb. Els Goigs estan emmarcats en un requadre que presenta motius geomètrics. A la part superior hi ha un dibuix de Sant Andreu amb la creu en aspa, atribut del seu martiri, flanquejat per dos gerros florals. A la part central hi ha les estrofes de la vida del sant i de lloança i pregàries dels vilatans que s'encomanen a la seva protecció; a la part inferior hi ha una oració, i la partitura amb la música dels goigs. "Puix son de gran valia els vostres precs a Déu: Gurb, sempre en Vós confia, Apòstol Sant Andreu. Betshaida, marinera, breçant-vos us somriu i amb vostre germà pere de pescador exerciu. Mirant la llunyania nou horitzó us atreu. Amb quina il·lusió al rostre seguiu al Precursor, mes quan, signant-lo, us mostra a Crist el Redemptor, la vostra fesomia ha pres un nou relleu. S'adrecen vostres passos fins a trobar Jesús quan Ell us obrí els braços s'estreny tan fort el nus que res, des d'aquell dia, del seu costat us treu. Que n'apreneu de coses vivint al seu costat! L'amor us fa de roses la creu d'apostolat. al lloc on us envia hi aneu pel camí breu. A Patras, ciutat grega, porteu la nova llum. El poble a Vós s'entrega mes el tirà es consum buscant, amb fellonia, dels càstigs, el més greu. Igual que al vostre Mestre la Creu us posa a punt mes Vós, alçant la destra dieu: - al seu damunt al cel faré via de dret cap al meu Déu. Davant la vostra Imatge el nostre poble acut. Pel vostre Patronatge no ens denegueu l'ajut. Sigueu el nostre guia quan tot, entorn, distreu. Doneu-nos la noblesa de vostra decisió, seguint, amb enteresa, la nostra vocació. Ens manca coratgia i el nostre impuls és lleu. Mireu quina ampla plana s'estén a vostres peus. Si la virtut hi grana, en mig dels seus conreus el cor de la masia bateguerà per Déu. De pesta i de malura lliureu tot el varal. Si un mal núvol s'atura damunt del termenal per vostra pagesia torneu-lo aigua o neu. Puix són de gran valia els vostres precs a Déu: Gurb sempre en Vós confia Apòstol Sant Andreu."

Els goigs són composicions poètiques, de caire popular, que es canten en llaor de la Mare de Déu, a Crist o als sants. Es canten col·lectivament, en el marc d'un acte religiós de cert relleu, com ara una missa de festa major, un aplec, una processó, etc. La seva finalitat, en el marc de devoció i en memorial d'un sant o santa, patró o patrona d'una comunitat, consisteix a donar les gràcies pels béns rebuts, o bé com a pregària per demanar la salut física o espiritual de la comunitat. Aquesta edició dels goigs es va imprimir a Tipografia Balmesiana, a Vic el 1964, promogut pels "Amics dels Goigs de Vich". La lletra i la música són de Mn. Adjutori Vilalta, prev.