Goigs de la Verge Miraculosa
Sant Vicenç de Torelló

Pedronet de la Miraculosa

Lluís Alemany
    Ajuntament de Sant Vicenç de Torelló. Pl. de l'Ajuntament, 6
    Marta Lloret Blackburn

Els goigs en honor a la Verge de la Miraculosa es canten cada any el segon diumenge de setembre, en motiu de l'aplec de la Mare de Déu de la Miraculosa. La versió impresa data de l'any 1947. Comença així:

"Puix aquell que en Vós espera
    troba auxili portentós:
    Pregueu, Verge Miraclera,
    pel mortal que acut a Vós.

És una ànima agraïda
    que us aixeca el Pedronet,
    és un cor que no s'oblida
    dels favors que li heu fet.
    Com l'esqueix de rosa-vera
    s'ha fet prest molt ufanós. (...)".

La devoció de la Mare de Déu de la Miraculosa està molt arrelada entre els santvicentencs. Cada any s'hi celebra un aplec en què es beneeixen les medalles i es canten els goigs. El santvicentenc Ramon Tor va lluitar a la guerra civil i va prometre que si sortia viu de la batalla faria construir un pedronet al seu poble en honor a la Miracolosa. El noi aconseguí tornar a casa i tal com havia promès va fer aixecar el pedronet. L'any 2010 es va celebrar el 65è aplec.

CAMPRODON, A. (1994). Música tradicional popular de l'antic terme del Castell de Torelló: Goigs. Vol. 2. Torelló: Antoni Camprodon Rovira.