Pedronet de la Miraculosa
Sant Vicenç de Torelló

Serra de la Miraculosa
    Des del camí de les Passeres, cal seguir fins a la Serra Miracolosa

Marta Lloret Blackburn

El pedronet de la Miraculosa està situat a la part més alta de la Serra de la Miraculosa, prop de la masia de Serra Xicopera. És una construcció de base rectangular sobre el qual s'hi fixa un pilar quadrangular amb petits contraforts al costat. A la part frontal del pilar hi ha una fornícula d'arc apuntat on hi ha la imatge de la Verge. Sota d'aquesta hi ha un plafó ceràmic en forma de creu on hi ha una caixa encastada on es custodien les medalles. Sota la caixa hi ha una figura oral amb una "M" i una creu i a la part inferior la data "24-11-1940". El pilar es troba rematat per una coberta a dos vessants amb acusat pendent i el carener perpendicular. És fet de maó. Davant del pedronet hi ha una estructuctura semicircular de maó que serveix per a seure-hi.

La devoció de la Mare de Déu de la Miraculosa està molt arrelada entre els santvicentencs. Cada any s'hi celebra un aplec en què es beneeixen les medalles i es canten els goigs. El santvicentenc Ramon Tor va lluitar a la guerra civil i va prometre que si sortia viu de la batalla faria construir un pedronet al seu poble en honor a la Miracolosa. El noi aconseguí tornar a casa i tal com havia promès va fer aixecar el pedronet. L'any 2010 es va celebrar el 65è aplec.

CAMPRODON, A. (1994). Música tradicional popular de l'antic terme del Castell de Torelló: Goigs. Vol. 2. Torelló: Antoni Camprodon Rovira.