Goigs a llaor de la Mare de Déu dels Dolors
Vilassar de Dalt

Església Parroquial (plaça de la Vila)

Música i dansa
    XVII-XXI
    Jordi Montlló Bolart

Goigs a llaor de la Mare de Déu dels Dolors que es canten a la parròquia de Vilassar per la seva festa i que diuen així:
    TORNADA./ Per vostre dolor sens mida / que us ferí el Cor maternal, / deixeu nostra ànima ungida / d'una força celestial. //
    PRIMER DOLOR / Bé us digué una amarga cosa / el vell servent del Senyor, / i us punyí el glavi traïdor / com una espina la rosa. / I l'Infantó divinal / esguardàreu entristida: / deixeu nostra ànima ungida / d'una força celestial. //
    SEGON DOLOR / En aquell penós viatge / vers un exili inclement, / vós sofriu un llarg turment, / mes Jesús us encoratja / amb un somriure tendral / que us fa la ruta florida. / Deixeu nostra ànima ungida / d'una força celestial. //
    TERCER DOLOR / Oh, quina dolor punyenta / quan perdéreu a Jesús; / i tot us semblà confús / mancant-vos la Llum ardenta! / Plorant la culpa letal / feu que retrobem la Vida: deixeu nostra ànima ungida / d'una força celestial. //
    QUART DOLOR / Al carrer de l'Amargura / quin amarg encontre feu! / vostre Fill portant la creu, / caminant a mort segura ! / ¿Qui dirà el sofrir mortal / que us obrí nova ferida ? / Deixeu nostra ànima ungida / d'una força celestial. //
    CINQUÈ DOLOR / El vostre Cor, com us sagna, veient Jesús expirar! / Vostre Cor se us vol trencar / vessant d'aquell dolor magne. / Que us ofreni un cant filial / la Humanitat redimida. / Deixeu nostra ànima ungida / d'una força celestial. //
    SISÈ DOLOR / Quan teniu en vostres braços / el cos del Fill immolat, / de tant i tant que heu plorat, / els vostres ulls en són lassos. / I en la cova sepulcral, / com us sentiu defallida ! / Deixeu nostra ànima ungida / d'una força celestial. //
    SETÈ DOLOR / Sense Jesús,, Verge pia, / en solitud us quedeu: / ben abraçada a la Creu, / sentiu la nit que us cenyia. / Deu-nos corona eternal / quan la lluita haurem finida. / Deixeu nostra ànima ungida / d'una força celestial. ///
    V. Ora pro nobis Virgo dolorosíssima. //
    R. Ut digni efficiamur promissionibus Christi. //
    OREMUS: Deus, in cujus passióne, secúndum Simeónis prophetíam, dulcíssimam ánimam gloriósae Virginis et Matris Mariae dolóris gládius pertransívit: concéde propítius; ut, qui transfixiónem ejus et passiónem venerándo recólimus, gloriósis méritis et précibus ómnium Sanctórum cruci fidéliter astántium intercendéntibus, passiónis tuae effectum felicem consequámur: Qui vivis et regnas ... //

Lletra de Marià Manent.
    Música del mestre Antoni Pérez Moya

La tradició dels goigs té els seus orígens en la representació dels misteris medievals. La primera vegada que es troba documentada la paraula goigs és a la Crònica de Ramon Muntaner (1325-1328), on consta que ja se'n cantaven, i el primer text conegut de goigs són els Goigs de Nostra Dona, conservats al manuscrit del Llibre vermell de Montserrat (de final del segle XIV). Els gremis i confraries, especialment la del Roser, popularitzen els goigs dels seus patrons respectius. Malgrat tot, els goigs tal i com els coneixem i que es canten actualment, cal situar-la a partir de la determinació del Concili de Trento (1645), per potenciar la pietat popular a través d'aquest tipus de manifestacions litúrgiques. El gran moment de creació dels goigs fou el segle XVII, quan totes les esglésies parroquials, així com les capelles i capelletes més petites foren dotades d'aquestes manifestacions. Es desconeix el creador de la lletra i la música dels goigs, però quasi bé tots foren editats per impremta durant les primeres dècades del segle XX, i les músiques foren recompostes i arranjades també durant aquest període.