Goig en lloança del Crist
Vilassar de Dalt

Capella del Sant Crist (Camí del Mig)
    Al capdamunt del Torrent de les Tartanes

Música i dansa
    XVII-XXI
    Jordi Montlló Bolart

Goig en lloança del CRIST que es venera al Camí del Mig de Vilassar de Dalt. La seva festa és dia 14 de setembre, i diuen així:
    On es troben la riera, / i del Mig, el vell Camí, / les tartanes fan drecera / a a cent passes del Molí, / a pregar el Crist ens invita / en espera secular ... //
    Escolant aquesta crida / camperols i traginers / entrebant del mul la brida / s'ha parat, i amb mots sincers / que l'amor fidel suscita / han pregat amb fe exemplar ... //
    Vós sabeu de clars de lluna, / de tempestes, pluja i vent, / de conreus, camins i runa, / de cel blau i sol ardent. / L'esguard vostre ho acredita / amb silenci singular ... //
    Vós, també, zelós vigia, / disposat, braços en creu, / protegiu la rodalia / i al qui ve de tot arreu. / Vostra cura és inaudita, / vostres ulls són doble far ... //
    Mes, també heu sofert exili: / un edicte irreverent / us tragué del domicili / amb protestes de la gent. / Heu tornat, però, a l'ermita, / a la vostra antiga llar ... //
    La contrada prou remembra, / el diumenge més proper / al catorze de setembre, tot l'amor que el Crist li té, / i li ret anyal visita / i homenatge popular ... //
    Estrenyeu els nostres pobles / amb el llaç de l'amistat, / inspireu-los quefers nobles / i als seus fills la pietat, / que els emmenim vers la fita / de la vostra Eterna Llar ... //
    Fraternal, devota cita / de cinc pobles cara al mar, / Crist del Pla, fet eremita / sigueu nostre tutelar. ///
    V. us adorem, oh Crist, i us beneïm // R. Perquè per la vostra creu heu redimit el món. //
    PREGUEM: Oh Déu, Vós heu volgut que el vostre Unigènit sofrís la Creu, per salvar la nissaga humana. / Feu que, havent conegut a la terra el seu misteri, / fruïm al cel de la redempció que ens ha merescut. / Per Crist Senyor Nostre. R. Amén.

Lletra i melodia: Mn. Joaquim Vives i Aragó, rector de la Parròquia de Vilassar de Dalt
    Harmonització coral: Lluís Folch i Soler
    Il·lustració: Rafel Casals i Planas
    Notes històriques: Josep Samon i Forgas
    Edició a cura de la Parròquia de Sant Genís, de Vilassar de Dalt.
    1ª edició: setembre 1984. 2ª edició, revisada: setembre 1991
    Acabats d'estampar el dia 14 de setembre del 1991 a la impremta EL VAIXELL, al carrer de la Font de la Teula, 13, Vilassar de Dalt (El Maresme).

La tradició dels goigs té els seus orígens en la representació dels misteris medievals. La primera vegada que es troba documentada la paraula goigs és a la Crònica de Ramon Muntaner (1325-1328), on consta que ja se'n cantaven, i el primer text conegut de goigs són els Goigs de Nostra Dona, conservats al manuscrit del Llibre vermell de Montserrat (de final del segle XIV). Els gremis i confraries, especialment la del Roser, popularitzen els goigs dels seus patrons respectius. Malgrat tot, els goigs tal i com els coneixem i que es canten actualment, cal situar-la a partir de la determinació del Concili de Trento (1645), per potenciar la pietat popular a través d'aquest tipus de manifestacions litúrgiques. El gran moment de creació dels goigs fou el segle XVII, quan totes les esglésies parroquials, així com les capelles i capelletes més petites foren dotades d'aquestes manifestacions. Es desconeix el creador de la lletra i la música dels goigs, però quasi bé tots foren editats per impremta durant les primeres dècades del segle XX, i les músiques foren recompostes i arranjades també durant aquest període.

AA.VV (2004). XXV Aplec del crist del Camí del Mig del Pla de Vilassar. Grup de veïns del veïnat del sant Crist. Vilassar de Dalt.
    SAMON FORGAS, Josep (1991). El CRIST del Camí del Mig a Vilassar de Dalt. Goig en lloança del Crist. Impressió El Vaixell. Vilassar de Dalt.