Aplec del Sant Crist
Vilassar de Dalt

Torrent de les Tartanes amb Camí del Mig
    Pla de Vilassar

Jordi Montlló Bolart

L'any 1979 la capella es trobava mig descalçada per les baixades del torrent. En adonar-se'n alguns veïns, encapçalats per la Pepeta Serra i Mossèn Joaquim Vives, rector de Vilassar de Dalt, van mobilitzar ajuntament i altres veïns per restaurar-la i protegir-la de possibles noves avingudes. Les despeses van anar a càrrec dels mateixos veïns i el paleta va ser l'esteve Samon.
    Un cop enllestides les reformes van considerar que calia celebrar-ho i, així, e 14 de setembre de 1980 neix el primer aplec del sant Crist del Pla del molí. Una festa que s'ha anat celebrant ininterrompudament des de llavors; el diumenge més proper al 14 de setembre. Quatre anys més tard, mossèn Joaquim Vives i Aragó, rector de Vilassar de Dalt, compon els Goigs en lloança del Crist.
    Es tracta d'un ritual ben senzill però significatiu. Es comença amb una eucaristia amb els rectors de les parròquies de Vilassar de Dalt, Vilassar de Mar, Cabrils i Premià de Mar. A continuació es fa la benedicció dels diferents termes municipals i en acabat es fa una festa popular i oberta a tothom on hi participen grups i entitats dels diferents pobles.
    Tothom hi col·labora; els veïns cedeixen l'espai per fer la festa i aparcament dels cotxes, els municipals asseguren la correcta circulació, al tractar-se d'una cruïlla ec de camins cada cop més concorreguda, la brigada municipal aporta taules i cadires.
    L'assistència del públic és molt concorreguda. S'ha comptat amb la participació del President de la Generalitat i del Parlament en més d'una ocasió, el Vicari episcopal o el bisbe auxiliar de Barcelona.

L'existència d'una creu en aquest lloc és molt antiga. Al marge de les consideracions de tipus religiós, constatem la presència de creus a les cruïlles dels antiquíssims camins rals (reials) i els camins que menaven als pobles de la comarca, arrecerats al peu de la serralada litoral. Al primer hi trobem la creu de Can Boquet, situada a la cruïlla del camí de la carena i el que de Vilassar va al Vallès. Al segon, conservem encara aquest Crist de Vilassar de Dalt i les restes del que hi havia a la cruïlla del camí de Cabrera, el Crist Mujal, sota la muntanya de Montcabrer.
    En un plànol de l'antic terme de Vilassar, fet l'any 1777, hi són indicades totes aquestes creus, però sembla que eren nues, sense capelleta, tal com encara ho és la creu de Can Boquet. No ens ha d'estranyar gens que el Crist i el Crist Mujal ens hagin arribat amb aquestes senzilles capelletes., Era costum que les creus situades en els camins fossin cobertes amb teulades a quatre vessants per preservar-les de les pluges. Aquest costum donà origen a un tipus de creus conegut amb el nom de creu coberta, repetit a diversos indrets de Catalunya, i potser la més coneguda de totes és la Creu coberta que hi havia a l'entrada de la Ciutat Comtal per la banda del Llobregat, prop de l'actual plaça d'Espanya.
    La creu que ens ocupa, com la del camí de Cabrera, també fou coberta amb un sostre a quatre vessants. Si hem de fer cabal de la data que hi ha a la porta de ferro de la capelleta, aquesta deuria ser edificada l'any 1858, al damunt mateix del peu de pedra que sostenia l'antiga creu, que seria substituïda per un sant Crist.
    El 1910, amb la promulgació de la popularment anomenada Ley del Candado, es retiraren les imatges dels llocs públics i també fou retirat el sant Crist d'aquesta capelleta, que restà buida i oberta una pila d'anys.
    El 1942, mossèn Jaume Tenas i Buixò, llavors ecònom de la parròquia de Vilassar de Dalt procedí novament a endreçar-la. El dia 1 de novembre, diumenge, festa de Tots Sants, fou reconciliada la capelleta i s'hi posà un nou sant Crist, mentre el poble entonava el "Crec-en-un-Déu".
    Els pagesos de la contrada n'han tingut cura des de llavors.

AA.VV (2004). XXV Aplec del crist del Camí del Mig del Pla de Vilassar. Grup de veïns del veïnat del sant Crist. Vilassar de Dalt.
    SAMON FORGAS, Josep (1991). El CRIST del Camí del Mig a Vilassar de Dalt. Goig en lloança del Crist. Impressió El Vaixell. Vilassar de Dalt.