Gegants de Lluçà i Santa Eulàlia
Lluçà

Local Social. C. Rourets s/n. Nucli urbà de Santa Eulàlia de Puig-oriol. Lluçà.

Ajuntament de Lluçà. C. Rourets s/n. Santa Eulàlia de Puig-oriol. 08514. Lluçà
    Jordi Compte i Marta Homs

Els gegants de Lluçà i Santa Eulàlia estan ubicats al Local Social, al nucli urbà de Santa Eulàlia de Puig-oriol. Els gegants, Guisla i Udalard, representen a dos membres de la família que senyorejava el castell de Lluçà; Guisla de Lluçà va ser comtessa de Barcelona al casar-se amb el comte Berenguer Ramon I, i Udalard III, vescomte de Barcelona fou el segon marit de Guisla de Lluçà. Els gegants van ser dissenyats per Ramon Minoves i participaren en la seva construcció Joan Boixadé (va fer l'estructura de fusta), Encarnita Granados (va fer els vestits) així com diversos veïns del poble.
    En un primer moment es va construir la geganta, Guisla, l'any 1990; té una alçada al voltant dels tres metres i mig, un pes aproximat de 45/50 quilograms i està construïda amb estructura de fusta tota sencera, paper-cartró i roba. Va vestida amb un vestit blau fosc cenyit amb un cinturó en el qual hi ha brodat l'escut de Lluçà, i un vel al cap subjectat amb un barret cònic. Porta un collaret de perles, arracades i un anell a la mà esquerra, subjectant un ram de flors blanques.
    Posteriorment es va construir el gegant, l'any 2000, Udalard; té una alçada al voltant dels tres metres i mig un pes aproximat de 60/65 quilograms . Està construït, amb estructura de fusta, desmuntable per facilitar el transport, paper cartró i roba . Va vestit amb una camisa blanca cenyida amb un cinturó i unes faldilles vermelles. Porta un collaret daurat i una arracada a l'orella esquerra.

L'any 1990 es van inaugurar la geganta Guisla de Lluçà i el 8 de juliol del 2000, en el marc de la festa Major d'estiu, es va inaugurar el gegant Udalard; en el seu bateig hi participaren els gegants d'Olost Perot Rocaguinarda i Mercè de Pecanins. Els gegants sortien per la festa Major de Santa Eulàlia de Puig-oriol i també participaven en algunes trobades geganteres com la que es celebrava a Olost. Actualment els gegants no surten periòdicament i només esporàdicament participen en alguns actes del poble.