Màquina de batre
Lluçà

Santa Eulàlia de Puig-oriol
    Davant l'Escola CEIP Gafarró

A causa del desús, algunes de les peces que formen la màquina s'han deteriorat.
    Ajuntament de Lluçà. C. Rourets s/n. Santa Eulàlia de Puig-oriol. 08514. Lluçà
    Jordi Compte i Marta Homs

La màquina de batre de Lluçà es troba davant l'escola CEIP Gafarró. Es tracta d'una antiga màquina de batre que s'utilitzava per separar el gra de la palla abans de l'arribada de les actuals segadores. És una màquina de grans dimensions, uns 7 metres de llarg per uns 2 d'ample, de la marca Batlle. Està formada per un sistema d'engranatges, corretges i filtres que permetia abocar per l'extrem superior les garbes de blat i extreure'n per la part inferior el gra d'una banda i el boll (la pellofa del gra) per l'altra, i la palla sortia per l'extrem superior, a través d'un tub metàl·lic articulat que s'utilitzava per a fer el paller. El material amb què està feta la màquina és ferro, fusta i planxa metàl·lica i per a fer-la funcionar es necessitava la força d'un tractor.

La màquina de batre era propietat de la masia de cal Salles, on es va fer servir fins a la segona meitat del segle XX, quan la major part del blat ja era recollit amb les noves segadores. A finals del segle XX, l'ajuntament de Lluçà i la comissió de festes de Lluçà van comprar-la i es va utilitzar en diverses edicions de la festa del batre, en la qual, utilitzant aquesta màquina, es batia el blat i es formava un paller davant la Casanova de Lluçà. La màquina, de la marca Batlle, és datada als voltants de l'any 1940.