Balma dels Bous
Lluçà

Sector central del terme municipal
    A 550 metres per pista forestal de la carretera BV-4341, punt quilomètric 14'500

Jordi Compte i Marta Homs

La balma dels Bous està situada en un punt lleugerament enclotat al sud del Vilaró i al nord-est del petit nucli de Lluçà.
    Es tracta d'una balma de grans dimensions que conté una petita font al seu extrem sud. S'accedeix a la balma a través d'un petit corriol que s'inicia al costat de l'alzina de la balma dels Bous i descendint entre boixos, arriba al cap de pocs metres a la balma pel seu extrem sud. La balma es troba orientada a l'oest i destaca per la seva gran profunditat, que assoleix en alguns punts els 13 metres i és propera als 10 metres en gran part de la balma. La llargada de la balma es troba al voltant de 40 metres i l'alçada mitjana és d'uns dos metres, essent l'alçada màxima d'uns tres metres. La major part de la balma té com a paviment la mateixa roca, sense vegetació a la major part. En alguns punts de la balma hi ha restes d'un antic tancat per a guardar bestiar. A l'extrem sud de la balma hi ha una font que consisteix en una gran formació de tosca coberta de molsa per la que regalima l'aigua per tres punts diferents: el principal a l'esquerra dirigit amb teules, el central format per una regata picada a la roca per on regalima l'aigua i el de la dreta, on l'aigua cau sobre una petita pica circular completament coberta de molsa. En el nivell superior de la balma hi ha una segona balma, de la mateixa llargada però amb poca profunditat i de difícil accés i en el nivell inferior, una tercera balma, de menor llargada i poca profunditat. En períodes de pluja l'aigua forma un salt per sobre les tres balmes formant un petit gorg al davant de la balma inferior.

Popularment es considera la balma i el pla rocós que hi ha a sobre com un punt de reunió de bruixes. Segons anàlisis realitzades pel Grup de Defensa del Ter durant els hiverns dels anys 2004 i 2006, la font de la balma dels Bous presentava un índex de nitrats de 108'30 i 166'60 mg/l respectivament per la qual cosa s'ha de considerar com una font no potable, ja que supera àmpliament el límit tolerable de 50 mg/l establert per l'Organització Mundial de la Salut.

AADD (2005). Les fonts que tenim. Osona i el Lluçanès. Eumo Editorial.
    Relació de les anàlisis d'aigües de les fonts del Lluçanès. Grup de Defensa del Ter, gener 2006.