Gegants
Sant Esteve Sesrovires

XXI
    Ramon Aumedes
    Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires / Carrer Major, 8-10
    Manuel Julià i Macias / Margarita Costa Trost

La parella de gegants de Sant Esteve són en Siset i l'Angeleta. En Siset, armat amb dos pedrenyals, representa un bandoler dels que es diu rondaven els boscos de Sant Esteve, pels volts del segle XVI. L'Angeleta és una jove pubilla sesrovirenca que duu la característica garlanda al braç.

En Siset representa un dels bandolers de la colla d'Antoni Pujol àlies El Renegat que fou fet presoner pels boscos de Sant Esteve cap a l'any 1582. Porta dos pedrenyals al pit. Té una alçada de 3,50 m i pesa 36 kg. L'Angeleta representa una pubilla Sesrovirenca. Porta una Garlanda al braç que la identifica amb el Ball de Garlandes; tradició popular de Sant Esteve molt ben documentada. Té una alçada de 3,45 m i pesa 33 kg. Sobre els gegants de Sant Esteve en Josep M. Carbonell va escriure un conte el juliol de 2005 que diu: Amb els gegants de Sant Esteve hem recuperat una petita part de la història de la vila. Una història oblidada, molt remota, que ens trasllada més de quatre-cents anys enrere. Els gegants volen ser un petit homenatge, un petit record a la gent de Sant Esteve que durant una època d'injustícies socials, havien de sobreviure plantant cara a un règim feudal que els prenia el poc que tenien per viure. Fruit d'aquesta repressió va néixer la figura del bandoler, que tantes pàgines d'història i ficció ha omplert a Catalunya i que també a Sant Esteve va gaudir d'un protagonisme rellevant. Hem volgut personificar en el nostre gegant la figura del bandoler: uns personatges polèmics que es van deixar veure molt a Catalunya i que, segons ens consta documentat, algun d'ells es va deixar caure per Sant Esteve Sesrovires. Hi ha molta llegenda popular entorn de la figura del bandoler, però el que sí sabem del cert, és que eren homes i dones desesperats i amb una necessitat extrema de sobreviure en la difícil època de la qual us parlem. Sembla que podria ser que el nostre personatge, en Siset, hagués format part de la quadrilla d'un dels bandolers més buscats de Catalunya, l'anomenat Antoni Pujol, àlies Renegat, amb merescuda fama de violent i busca-raons i detingut als boscos de Sant Esteve a les darreries de 1582. Però l'amor d'en Siset per una bonica pubilla veïna de Sant Esteve, l'Angeleta, i la sort, el van fer escapar d'una condemna segura. En Siset i l'Angeleta prengueren vida el dia 30 de juliol de 2005, dissabte de Festa Major, tot desitjant de fer-nos còmplices de la seva història d'amor no absenta d'entrebancs, morts, fugides i trobades d'amagat. Una història que podria ser ben bé la del mateix Serrallonga, el bandoler més buscat de Catalunya. Fos o no com us hem explicat, Sant Esteve va viure en els segles XVI i XVII una de les èpoques més repressores de la seva història. Fruit d'aquesta repressió, en Siset, es va veure obligat a afegir-se a la quadrilla del Renegat, amb qui es va embolicar el nostre Siset, que es va veure obligat a fugir de Sant Esteve i a refugiar-se pels pobles del voltant. Aquesta fugida el va privar de veure's amb l'Angeleta, de qui estava bojament enamorat i que, com cada any, esperava en Siset per poder compartir el Ball de Garlandes. Diuen que el dia abans del ball, en Siset va decidir deixar plantat el seu amo, el Renegat, per anar a veure l'Angeleta a Sant Esteve i declarar-li el seu amor; aquella mateixa nit, la justícia va capturar el Renegat i la seva quadrilla en uns boscos propers a la Masia de Can Julià, dins del terme municipal; van ser jutjats i condemnats a galera perpètua. A en Siset li va venir d'un pèl, i l'endemà, tant ell com l'Angeleta, van encapçalar el Ball de Garlandes, i van prometre's no separar-se mai més. En Siset està inclòs en el Catàleg de béns artístics i museístics de l'Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires amb el núm. de Registre 208 i Codi 2-AL-AxR-001, i l'Angeleta amb el núm. de Registre 211 i Codi 2-AL-AxR-002

Els gegants de Sant Esteve, en Siset i l'Angeleta, es van batejar durant la Festa Major de 2005 (el 3 de juliol), després d'una llarga etapa de creació en els tallers Sarandaca, de Granollers. Van ser creats pel constructor Ramon Aumedes, del Taller Sarandaca de Granollers. Van apadrinar el bateig els Gegants d'Abrera (en Pere el boter i la Roser). En la construcció dels gegants hi van participar també la Colla de puntaires de Sant Esteve Sesrovires que van confeccionar el mocador i el xal de la geganta, l'escultor José Antonio Gozález Rodríguez (Gonro) que va realitzar els anells l'any 2006 i també Stel Show que va fer el donatiu del camafeu de la geganta l'any 2006.