Roure de can Serra
Sant Esteve Sesrovires

    Baix Llobregat
    Can Serra, camí de Ca n'Amat a Sant Esteve Sesrovires, s/n
    Emplaçament
    A l'entrada del recinte de Can Serra

    Coordenades:

    41.49782
    1.88104
    406605
    4594627
    Número de fitxa
    08208 - 86
    Patrimoni natural
    Tipologia
    Espècimen botànic
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Ornamental
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires / Carrer Major, 8-10
    Autoria de la fitxa
    Manuel Julià i Macias / Margarita Costa Trost

    El Roure de Can Serra està situat a l'entrada de Can Serra, al costat de l'accés a l'aparcament de la casa. En el moment que es va enderrocar l'antiga casa de can Serra, aquest arbre va ser salvat i es va respectar el seu lloc original de creixement, evitant el seu trasplantament.

    El terme "roure" pot ser usat per referir-se a moltes espècies d'arbres del gènere "Quercus" i, ocasionalment també, a espècies d'altres gèneres de la mateixa família (Fagaceae). En el seu ús original, el terme derivat del llatí "robur", designa espècies europees de Quercus, de fulles toves, de vora sinuosa, caduques, pròpies de climes temperats oceànics, o bé de variants fresques, per altitud, del clima mediterrani. El "Quercus robur" és un arbre caducifoli molt gran, que pot arribar a viure centenars d'anys. Quan creix en rouredes sol ser alt i ramificat només a partir de 10 m. d'alçada, amb les branques verticals i capçada ampla. Les fulles són caduques, ovades i allargassades, sense pèls o gairebé, profundament lobulades i amb dues orelleres a la base. Les fulles tenen de 5 a 10 cm. La seva nervació és pinnada. Les flors són unisexuals al mateix arbre (monoic), les masculines pengen en inflorescències de 3 a 8 cm, en canvi les femenines, són erectes de 1 a 3 cm. Floreix en el mes de maig. Els fruits són aglans que pengen d'un peduncle molt llarg de 6 a 8 cm, en grups de 2 a 5. Madura a la tardor i s'usava tradicionalment per a l'engreix del bestiar.

    La conservació de l'exemplar del Roure de Can Serra, recorda l'orígen boscós del territori del municipi de Sant Esteve Sesrovires. La historiografia manifesta que l'etimologia del nom "Sesrovires", prové de l'antiga denominació de les rouredes, que eren anomenades "rovires". En català antic "rovires" volia dir "lloc abundant en roures o rouredes". El topònim de Sesrovires derivaria de l'existència de rouredes o rovires amb la incorporació de l'article definit salat "ses".

    CHANES, Rafael. "Deodendron. Arboles y arbustos de jardín en clima templado". Ed. Blume. Barcelona, 1969.